Jobbik: újabb kétmilliárdos hiány Pécs költségvetésében

2017. június 22. 16:11 2017. jún. 22. 16:11

Gyimesi Gábor és Fogarasi Gábor, a Jobbik pécsi közgyűlési képviselői tartottak sajtótájékoztatót a párt pécsi irodájában a városi grémium múlt heti ülésének apropóján.

Gyimesi Gábor szerint több napirendi pontnál is felszisszentek, de kiemelkedett ezek közül, hogy a város költségvetésén újabb, ezúttal 2 milliárd forintos lyuk hasadt. Ráadásul ez most a dologi kiadásokat terheli, ami jóval kevésbé nyomon követhető, mint például a bérjellegű tételek. Gyimesi röviden beszélt az önkormányzatok konszolidációjától a 2016 végi 3 milliárdos pécsi hiányig vezető útról, amiből egyszer csak 5 lett 2017 májusára, amikor az előző évi zárszámadást kellett a reptérértékesítéssel sikálni. Erre jött a további 2 milliárdos hiátus, amelyet a folyószámlahitel bővítésével billent helyre a fideszes városvezetés. A politikus beszélt arról, hogy a TOP-os milliárdok, bár jól mutatnak a térképen, egyetlen munkahelyet sem teremtenek, a fiatalok elvándorlása nem áll meg, és a város tovább robog lefelé a lejtőn.

Zárt ülésen döntött arról a pécsi városvezetés – a Jobbik ezt nem támogatta -, hogy 4 évre a Strabaggal köt keretszerződést. Ha a város uniós forrásból útfelújításra nyer pénzt, akkor azt az ismert céggel végezteti el. Gyimesi szerint ez megdöbbentő, de a városvezetésnek láthatóan át kellett vernie ezt a dolgot.

Fogarasi Gábor a népjóléti és sportbizottság alelnökeként arról beszélt: a csődközelben lévő város a sportegyesületeknek már a hároméves megállapodásban szereplő támogatásokat sem fizeti ki. Sőt, nincs is kiírva az idei sporttámogatási pályázat. Ám, ha semmi másra nem is, két projektre még találtak pénzt. Az egyik ilyen a Rátgéber-féle kosárakadémia, amelynek most plusz 200 milliót kell elkölteni a közművesítésére, nem is akármilyen forrásból.

A másik ügy, amire azért akadt forrás, az a PVSK, amelyről pár éve kiderült: nem a támogatási szerződésben foglaltak szerint számoltak el támogatási pénzekkel.