Somogyban is gondot okoz a 6-os főúton megnőtt kamionforgalom

2017. június 23. 14:53 2017. jún. 23. 14:53

Somogyban sem jobb az élet az 6-os főút mellett, Darányban az ott élők életét keseríti meg, hogy a többször beígért M60-as helyett a falun keresztül döngetnek a kamionok a horvát határig.

Nem könnyű az élet a 6-os főút baranyai szakasza mentén élőknek, Szigetváron egy utca lakosságának kezd elege lenni abból, hogy a házaiktól pár méterre szinte állandóan ott dübörögnek a nyergesvontatók. Emiatt szellőztetni nem tudnak, miközben az ingatlanjaik folyamatosan vesztenek értékükből, mert az állandó rezgés a házak szerkezetében is elváltozásokat okoz - írtuk korábbi cikkünkben.

A kamionok "csordája" azonban a megyehatárnál nem szívódik fel, hanem tovább közlekedik Barcs és azon túl Horvátország irányába - és vissza.

Ennek Somogyban a darányiak nem örülnek például.

Mint a sonline.hu cikkéből kiderül, a faluban nyílegyenesen mehetnek a nehéz járművek (csak a település két végén van egy-egy kanyar), ez pedig a helyiek elmondása szerint gyorsabb tempóra ösztönzi a sofőröket, ami viszont a balesetveszélyt növeli meg nagyon.

A darányi polgármester, Villányi László szerint sem tartja a legtöbbjük a sebességhatárokat, és az utóbbi hónapokban érezhetően meg is nőtt a forgalom.

A helyi önkormányzat saját forgalomszámlálást is végzett, ami döbbenetes eredményt hozott: május másodikán 290 tehergépjármű haladt át a falun (miközben 111 kerékpáros közlekedett a 6-os főút településen belüli szakaszán), addig hat nappal később már 358 kamiont számláltak. A 6-os főút mellett a Harkány irányából érkező teherforgalom is megnőtt az utóbbi időben.

Sok javaslat felmerült a legutóbbi önkormányzati ülésen, volt, aki a 30 kilométeres sebességkorlátozást javasolta, de őt leintették, hogy akkor még inkább összetorlódnak a teherjárművek. Más a pléhrendőrben, vagy a napelemes figyelmeztető táblákban látná a megoldást.

A folyamatos forgalom egyre több kátyút eredményez, amikbe a kamionok belehajtva állandóan berezegtetik a környező házakat. Az állandósuló rezgés miatt nemhogy a régi, de már az új házak is elkezdtek repedezni a falusiak állítása szerint.

A település lakosai aláírásgyűjtésbe kezdtek a tarthatatlan helyzet miatt, ezt az önkormányzat a nemrég elfogadott határozatához csatolta, amivel megkeresték a közútkezelőt és a rendőrséget, hogy történjen már végre valami.

A Magyar Közút tud a helyzetről, de megoldási javaslatuk nincs, a cikk szerint ők is az M60-as autópálya elkészültében reménykednek, amire rá lehetne terelni majd egyszer a 6-os főúról a tranzitforgalmat.

Az M60-as autópályát már jó sokszor megígérték, a jelenlegi állás szerint talán 2022-re elkészülnek vele, bár még pontos nyomvonal sincs kijelölve.

Addig meg maradnak a kamionok.