Oktatás: a kormány inkább csak magával egyeztetne

2017. június 23. 08:16 2017. jún. 23. 08:16

„A kormány a párbeszédben hisz” – áll abban a kormányrendelet-módosításban, amellyel egy laza csuklómozdulattal kivágnák a szakszervezeteket az amúgy egyeztetés céljából létrehozott tankerületi tanácsból. Helyettü a döbbenetes legitimitású Nemzeti Pedagógus Karral ülnének le inkább.

„A kormány a párbeszédben hisz, ezért tartja szükségesnek, hogy a köznevelési intézmények életével kapcsolatban minél szélesebb körben egyeztessen. … A tankerületi tanács célja, hogy erősítse a helyi közösség felelősségtudatát az oktatás ügye iránt, becsatornázza a helyi igényeket, azokra választ adjon, továbbá a kormányzati döntéseket és a tervezést érdemi, a szakmai véleményeket összegző információkkal segítse. Tehát a tankerületi tanács, mint javaslattevő, véleményező, támogató testület összehangolja a helyi, területi, térségi társadalmi-gazdasági környezeti érdekeket…”

Egyebek mellett ez áll az állami köznevelési közfeladat ellátásában fenntartóként részt vevő szervekről, valamint a Klebelsberg Központról szóló kormányrendelet módosításának tervezetében.

A tankerületi ügyekről való egyeztetésre szánt tanácsokat január óta kellene működtetni, de a központok azóta sem hozták létre őket – tudtuk meg Nagy Erzsébettől, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének pécsi ügyvivőjétől.

A mostani módosítás szerint a tanácsban helyet kapna az oktatásért felelős miniszter által öt évre felkért állandó tagként: az illetékes tankerületi központ vezetője, a Klebelsberg Központ által javasolt külsős, a Nemzeti Pedagógus Kar által delegált egy fő, de képviselőt jelölhetnek az országos önkormányzati szövetségek, az Országos Nemzetiségi Önkormányzatok Szövetsége, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete és a diákönkormányzatok.

Ha esetleg máris valamiféle hiányérzete támadt, segítünk: a korábbi tervezetben a szakszervezetek is szerepeltek, de velük már nem egyeztetne a kormány.

Végül is, minek tennék, ha leülhetnek a szakszervezetek helyett a Nemzeti Pedagógus Kar tagjaival. Ez annyira legitim, hogy Baranyában 65 pedagógus regisztrált, hogy egyáltalán szavazzon. A kar baranyai tagjai közül a legesleglegitimebbet 31, a legkevésbé legitimet 14 pedagógus látta volna szívesen a testületben. Ami azért nem nagyon sok.

Nagyon izgalmas lesz a Klebelsberg által javasolt, ám nála alkalmazásban nem álló „egy fő”. Az a misztikus ember igazából bárki lehet, akit megnevez a budapesti központ, hogy alaposan megértse például a pécsi tankerületi ügyeket, összehangolja a helyi érdekeket, és párbeszédet folytasson.

Mindegy ki, csak a szakszervezetek ne.