Múzeumok Éjszakája: 12 helyszín, 60 program Pécsett

2017. június 23. 11:16 2017. jún. 23. 11:16

A pécsi Janus Pannonius Múzeum ezúttal is elkényeztet minket programokkal a Múzeumok Éjszakáján: szombaton az éjszaka tényleg nem, vagy csak sokára érhet véget.

Az idei programsor elsősorban a Kincsek a Nílus partjáról című időszakos egyiptomi tematikájú kiállítást helyezi fókuszba. A 18.00, 20.00 és 22.00 órakor szakmai tárlatvezetések keretében ismerkedhetünk meg a tárlattal, 21.00 órától pedig előadások hozzák közelebb a részvevőkhöz Egyiptomot. A tárlatvezetések és az előadások helyszíne is a Csontváry Múzeum (Janus Pannonius u. 11.). Az udvaron gyermekeknek szóló játékok (maszk-próba, állatsimogató stb.) mellett ékszerkészítést (egyiptomi mintákkal), valamint egyiptomi társasjátékokat próbálhatunk ki. 20.00 órakor törzsi hastánc pezsdíti fel a hangulatot, 22.00 órakor pedig a csillagokat vizsgálhatjuk szakemberek segítségéve. Ugyanekkor fellép a Papír Panír csoport – szintén egyiptomi ihletésű témával, mégpedig egy fény-árnyék installációval.

A Pierre Székely Kőkertben (Káptalan u. 4.) egyiptomi falatkákat és üdítő italokat kóstolhat aznap este a betérő vendég. Próbára tehetjük ügyességünket, önthetünk, festhetünk motívumként szkarabeusz bogarat, ahogy mód nyílik hieroglifák és domborművek készítésére is. A Kőkert hangulatát a Labor Lumen Squad fényfestése teszi még varázslatosabbá. A Kőkertből nyíló Reneszánsz Kőtárban 19.30-tól a ’80-as, ’90-es évek népszerű gyermekjátékairól, a Schenk-katonákról hallhatunk előadást, 21.00 órától pedig ugyanott megtudhatjuk, hogyan lett a római temető széléből Pécs város főtere.

Tárlatvezetés lesz a Zsolnay Múzeumban (Káptalan u. 2.) is 21.00 és 22.00 órakor, Horváth Tamás pécsi író pedig Maróti Rintel Géza és a Kacsás-kút címmel tart előadást, majd utána a szerző dedikálja saját köteteit. A múzeum udvarán Zsolnayhoz kapcsolódó dekorok festésére, tervezésére, kerámiafestésre nyílik lehetőség.

A rendezvénysorozat ünnepélyes megnyitójaként a Vasarely Múzeum megújult kapuját is átadják a nagyközönségnek. A múzeumban lesz kreatív alkotósarok kicsiknek és nagyoknak, a Vasarely szitanyomó workshop-on (19.00-21.00) pedig a látogatók az otthonról hozott pólójukra is kérhetnek egy-egy képet Vasarely fekete-fehér műalkotásiból. Az állandó Vasarely-kiállításban 19.00 és 23.00 órakor lesz tárlatvezetés, a Vasarely Múzeum falán fényfestés jeleníti meg a világhírű alkotó képeiből készített animációkat.

Érdemes ellátogatni a Természettudományi Múzeumba (Szabadság u. 2.) is. A Levéltitkok című kiállításhoz regisztrációhoz kötött (tel.: 213-419 vagy e-mail: termtudmuzeumpecs@gmail.com) múzeumi foglalkozások (16.30–) és 18.00 órakor megnyílik a Zöld kincseink kutatói Pécsett – tehetséggondozó csoport kamarakiállítása. Mindezt (16.00–19.00) folyamatos programok kísérik a múzeumi udvaron és a kiállításban (pl. kézműves játszóház, méhivaszöntés).

A Néprajzi Múzeumban (Rákóczi út 15.) 16.00 órakor a Kreatív Népművészeti Kurzus résztvevőinek alkotásaiból nyílik alkalmi tárlat, majd 17.00 órától Balogh János táncpedagógus, a történeti Baranya zenés népszokásainak kutatója jóvoltából citera- és furulyaszó tölti be majd a múzeumi tereket. Lesz még őrlés kézimalommal és kenyérdagasztás is.

A Várostörténeti Múzeumban (Felsőmalom u. 9.) 18.00 órától belvárosi épületegyüttes makettje épül, a Keret Alkotó Csoport playback színházi előadást tart, a téma Pécs múltja az 1950-es évektől napjainkig a nézők történetei alapján. Az udvaron lesz ólomkatona öntés, Márfi Attila ny. főlevéltáros pedig 20.00 órakor az ókori sörfőzés múltjába kalauzolja a téma iránt fogékony hallgatóságot.

Ahogy minden évben, idén is lesz (ingyenes) fáklyás túra a Jakab-hegyre. A részvevők 17.30-kor az Égervölgyi tó északi oldalán, a szalonnasütő helynél találkoznak, majd a Zsongorkő, és a Pálos kolostor megtekintése után 22.00-23.00 között érnek vissza a kiindulási ponthoz.

A Múzeumok Éjszakájára szóló belépőjegyekkel a Janus Pannonius Múzeum összes kiállítása (és az ott kínált programja) látogatható. A felnőtt jegyek 1000, míg a kedvezményekre jogosultaknak (3-26 év között, illetve 62 éves kor felett, diák/nyugdíjas) 500 forintba kerül. 0-3 éves korig, valamint fogyatékkal élőknek a belépés ingyenes.