Grafit került a vajszlói ivóvízbe

2017. június 25. 18:01 2017. jún. 25. 18:01

Grafit került a vezetékes vízbe a napokban Vajszlón, a szénszűrő hibásodott meg. A grafit önmagában nem veszélyes az emberi szervezetre, de nem árt vigyázni. A rendszer tisztítása még eltart egy-két napig.

Grafit került a vezetékes ivóvízbe a dél-baranyai 1700 fős Vajszlón a napokban, a lakosok nem fogadták kitörő örömmel az esetet.

Az RTL Klub Híradójának az egyik helyi lakos elmondta, akkor figyeltek föl rá, hogy valami gond van a vízzel, amikor a felfújható medencét töltötték fel. A medence alján ugyanis iszapszerű képződmény keletkezett.

A tévé munkatársának a vajszlói polgármester, Horváth István elmondta, az aktív szénszűrő ment tönkre péntek hajnalban, a lakosok pedig joggal keresték meg őt, mert tiszta vizet szeretnének.

A grafitiszap kimosását a rendszerből a tűzcsapok megnyitásával próbálták gyorsítani, a PTE foglalkozás-egészségügyi központjának vezetője a Híradónak elmondta, bár a grafit nem ártalmas az emberek egészségére, a szénszűrő tönkremenetele miatt szennyeződések juthattak be az ivóvízbe, ezért, amíg ki nem tisztítják a rendszert, inkább nem kellene használni az ivóvizet.