27 új mentőautóval gazdagodik a dél-dunántúli régió

2017. június 29. 15:41 2017. jún. 29. 15:41

Új mentőautókkal gazdagodik a dél-dunántúli régió is, összesen 27 érkezik a három megyébe az elkövetkező hónapokban. A régebbi kocsikat megyén belül adják át más mentőállomásoknak.

Még április végén jelentette be az Országos Mentőszolgálat (OMSZ), hogy májustól 169 új mentőautót állítanak szolgálatba, és opcionálisan még 24 járművet vásárolhat a szolgálat. Az állami forrásból finanszírozott beszerzésen az első tíz, "C" típusú jármű már május 10-én megérkezett, június elején pedig további 20 állt szolgálatba, zömmel a közép-magyarországi régióban (ami Pest megyének felel meg a gyakorlatban).

A Pécsi STOP még az első, április híradáskor megkereste az Országos Mentőszolgálatot, hogy lehet-e már tudni, a dél-dunántúli régióba mennyi új jármű érkezik, ezeket melyik állomásra osztják be, és várható-e selejtezés. Arra is rákérdeztünk, hogy az új mentőautókkal növekedik-e a régió járműállománya, vagy az esetleges selejtezések miatt összességében ugyanannyi gépkocsi marad, mint volt.

Akkor még csak egy általános választ kaptunk a mentőszolgálattól, ezért június végén újra feltettük a kérdéseket.

Győrfi Páltól, az OMSZ kommunikációs és PR-igazgatójától megtudtuk, a mentőszolgálathoz, és így a dél-dunántúli régióba is folyamatosan (a gyártási kapacitásnak megfelelően) érkeznek az új kocsik.

Az év végéig várhatóan Baranyába 7 darab, Somogyba 6 darab, Tolnába 4 darab új autó érkezik, vagyis "az év végére minden eset-rohamkocsi személyzete (ALS egység) új járművel dolgozhat."

A válaszból az is kiderült, mely mentőállomásokra kerülnek az új járművek.

  • Baranyában Komló, Mohács, Pécs I., Sellye, Siklós és Szigetvár állomásokra települnek az új mentőautók.
  • Somogyban Barcs, Kaposvár, Marcali, Nagyatád és Siófok állomásokra jut az új autókból.
  • Tolnában Dombóvár, Paks, Szekszárd és Tamási állomásokra jönnek az új gépjárművek.
  • Győrfi Páltól megtudtuk, év végéig várhatóan nem lesz selejtezés, "az új autók érkezésével kiváltott járműveket más mentőegységek használják tovább, illetve tartalékot képeznek.

    A szervezett kocsi szám az új autók érkezése kapcsán nem fog változni"

    - olvasható a válaszban.

    Vagyis pár autó tartalékba fog kerülni, és az új járművekkel sem fog növekedni a régió mentőgépkocsi-állománya.