Nagyot nyerhet a Pécsi Sörfőzde, ha fékezi a termelését

2017. június 30. 14:44 2017. jún. 30. 14:44

Alaposan megágyazhattak a Pécsi Sörfőzde Zrt. eladásának, a jövőre módosuló jövedékiadó-kedvezmény ugyanis pont ezt a gyárat hozza helyzetbe, ha kicsit visszavesznek a termelésből - márpedig az új tulajként belépő Matolcsy-unokatestvérek ezt pedzegették.

Nagyot nyerhet a Pécsi Sörfőzde Zrt., ha befékezi a termelését, ugyanis a jövő évtől életbe lépő változás szerint 200 ezer hektoliterig jövedékiadó-kedvezményben részesülhetnek.

A Napi.hu cikke szerint erről még márciusban döntött a kormány, akkor sokan a Heineken-Csíki Sör "háborújának" tudták be a dolgot, ám a Csíki Sör gyártója külföldön állítja elő a söreit, így rájuk a kedvezmény alapból nem vonatkozott volna.

A jövedékiadó-kedvezmény idén még 8 ezer hektoliter határnál van meghúzva, a kormány márciusban még a kézműves termékeket előállító kisüzemek segítésével indokolta a limit 200 ezer hektoliterre való emelését (ez egyébként az uniós határmennyiség is egyben).

Csakhogy a cikk szerint a hazai kisüzemi sörfőzdék egyszerűen nem gyártanak le ennyit egy évben, ők megmaradnak az évi néhány ezer liternél.

A hazai piacon uralkodó négy nagy sörgyár közül három - Dreher, Heineken, Borsodi - sokkal többet termel ennél a limitnél (millió hektolitereket). A nemrég az osztrák Ottakringer-csoporttól a Matolcsy György rokonainak, a Szemerey-testvéreknek az érdekeltségébe került Pécsi Sörfőzde Zrt-ben 389 ezer hektolitert főztek évente. (A MAVA Befektetési Kft.-n és a BanKonzult Commerce Kft.-n keresztül szereztek 99 százaléknál nagyobb tulajdoni hányadot.)

A Napi.hu cikke szerint azzal csak jól járna a gyár, ha visszavennének kicsit a termelésből és a 200 ezer hektoliteres limit alá kerülnének - ekkor ugyanis hektoliterenként mindössze 810 forint lenne az adójuk.

A cég tavaly 2,56 milliárd forintot fizetett be jövedéki adóként a költségvetésnek, ha a limit alá mennének, a lap számításai szerint 1,62 milliárd forint körül lenne az új adóterhük - vagyis az eddig veszteséges gyár könnyen nyereségessé is válhatna.

"A kisebb mennyiség miatti 250-300 millió forintos árbevétel is azt jelentené, hogy a lecsökkent adóteherre 700 millió forinttal több nyereségük maradna. Ez kiegyensúlyozná az elmúlt évekre jellemző veszteségeket is, mely tavaly például 530 millió forintot tett ki."

Az új tulajdonosok beköszönő közleményükben egyébként pont azt fejtegették, hogy új termékpalettát készítenek, egyik fő célkitűzésük egy független kisüzemi sörfőzde kialakítása.

"A jelenleg uralkodó piaci trendeknek megfelelően a független kisüzemi sörfőzde kialakítása és piaci elsősége a fő célkitűzések egyike" - fogalmazták meg a közleményben.

A jogszabályváltozás a piaci pletykák szerint is a Pécsi Sörfőzdére lett szabva a Napi.hu cikke szerint.