Bányászrelikviák: elmeszelte a Közbeszerzési Hatóság a komlói önkormányzatot

2017. július 2. 15:03 2017. júl. 2. 15:03

800 ezer forintos büntetést szabott ki a Közbeszerzési Hatóság amiatt, hogy a komlói önkormányzat 10 millió forintért olyan bányászti emléktárgyakat vásárolt, melyeket korábban ingyenes használatba adott egy magánszemély a városnak. A bírság mellett per is indult a szerződés érvénytelenségének kimondásáért.

Bár 2009-ben ingyenes használatba adott Komlónak több egykori bányászati tárgyat egy helyi vállalkozó, hogy kiállítást és emlékművet lehessen létrehozni, most két részletben mégis 10 millió forintot fizet neki az egykori bányászváros önkormányzata - írtuk még januárban a Magyar Narancs cikke nyomán.

Az ügyben feljeletés született hűtlen kezelés gyanúja miatt, és nyomozás is indult.

A Magyar Narancs július 2-i cikke szerint az említett nyomozás során a közbeszerzési eljárás is vizsgálat alá került. Ennek során a Közbeszerzési Hatóság megállapította, hogy a komlói önkormányzat jogsértést követett el, amikor nem írt ki közbeszerzési eljárást a bányászrelikviák megvásárlására, holott az összeghatár meghaladta a 8 millió forintot.

Mindezek miatt a Közbeszerzési Hatóság nyolcszázezer forint büntetést szabott ki, valamint pert indít a szerződés érvénytelenségének kimondása, az érvénytelenség jogkövetkezményeinek alkalmazása miatt.

A cikk szerint az önkormányzat azzal védekezett, hogy egy paraszthajszállal alatta maradnak a 8 milliós összeghatárnak. Mindössze 7,9 millió plusz áfa vételárral számoltak, így nem kellett volna közbeszerzést kiírni. Hozzátették: „nem a klasszikus áfa körbe tartozó féllel” szerződtek, ezért a személyi kifizetésekre vonatkozóan egészen más bruttó-nettó értéket kell számítani, de ez és az előző érv is lepattant a hatóságról.