Kegyetlenül megszívták a vonatpótlóval a Pécs-Budapest vonal utasai

2017. július 3. 16:07 2017. júl. 3. 16:07

Pécsről akar Budapestre jutni vonattal egy utas, ám a pótlóbusz Dombóvár és Pusztaszabolcs közt annyira elcsalinkázott, hogy végül Székesfehérvár alatt fordult vissza. A buszon utazók lekésték a szétszedett IC-járat másik felét a főváros felé.

Elég kacifántos története lett egy férfi Pécs-Budapest vonatútjának június végén, az esetről az iho.hu számolt be.

A férfi levele szerint Pécsről indult június 25-én reggel a főváros irányába, és azzal számolt is, hogy Dombóvár és Pusztaszabolcs közt vonatpótló autóbusz jár vágányzár miatt.

Mivel a busz mindenféle katasztrofális állapotú, helyenként szinte burkolatlan utakon döcög, amolyan falujáratként, eleve hosszú, két órás menetidőt produkál két végállomása között. De ezt sikerült alaposan megfejelni: a sofőr ugyanis nem ismerte az utat, ezért Székesfehérvár határában kötött ki... Ekkor heves telefonálgatásba kezdett, és próbálta megtudakolni, egyáltalán hol van, és hogyan jut el Pusztaszabolcsra. Utólag elmondta, indulás előtt senki nem mondta meg neki, merre kell mennie, csak a célállomásról volt pontos infója.

Végül a sofőrt az egyik utas segítette ki a levél szerint, aki a telefonján lévő térképen mutatta az utat. Többen szóltak neki, hogy telefonáljon előre Pusztaszabolcsra, hogy várja meg őket a vonat. Mint kiderült, telefonszámot sem tudott az állomáshoz és a vasúttársaság illetékeseihez.

A vonat pedig nem várt, így egy busznyi ember, IC-pótjeggyel a kezében ott maradt Pusztaszabolcson, és hiába próbálták többen is meggyőzni a vasutasokat, hogy akkor legalább a pótlást végző busz vigye el őket a fővárosig, a vasút helyi képviselőitől csak azt kapták, majd jön egy személyvonat fél óra múlva.

Jött, de aztán az is megállt, mert Érdnél valami gubanc keletkezett, de odáig sem siette el a szerelvény a száguldást.

(A levélíró szerint az IC-t azért engedték el a pusztaszabolcsi állomásról, mert ők úgy számolták, megjött mind a hat pótlóbusz Dombóvár felől - pedig az egyik tett egy nem várt kitérőt Székesfehérvárig.)

Jövő tavasszal egyébként Érd-felső és Kelenföld között jó egy évre vágányzár lesz felújítás miatt - írtuk korábbi cikkünkben. A Magyar Közlekedési Klub felvetette nemrég, hogy a pécsi IC-k járhatnának Székesfehérvár irányába (ehhez az egyik mellékvonalat kissé fel kellene újítani), amivel az átszállási kényszert lehetne kiváltani a vágányzár ideje alatt. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. azonban úgy válaszolt a Pécsi STOP-nak, hogy erre nem kaptak megbízást.