Elölről kezdik a volt szigetvári polgármester perét

2017. július 6. 11:38 2017. júl. 6. 11:38

Elölről kezdik azt a hivatali vesztegetés miatt indított pert, melyben a volt szigetvári fideszes polgármester, annak nevelt fia, valamint egy DK-s képviselő a vádlott. A bírói tanács elnöki posztján történt személycsere az indok.

Újrakezdik annak a hivatali vesztegetési ügynek a tárgyalását a Pécsi Törvényszéken, amelyben a volt szigetvári polgármester K. János (harmadrendű vádlott), annak nevelt fia, M. Gergő (másodrendű vádlott), valamint egy volt DK-s képviselő, Z. Lajos (elsőrendű vádlott) az érintett. A Pécsi Törvényszék a bírói tanács elnöki posztján bekövetkezett személycserével indokolta a lépést közleményében.

Mint ismert, 2013-ban K. János még fideszes polgármesterként azt szerette volna, ha egy jogszabályváltozás miatt szervezett új cég élére (melybe többek közt a szigetvári gyógyfürdőt tették bele) nevelt fia került volna. M. Gergő ekkor egy másik önkormányzati cég vezetője volt, nevelőapja pedig a vállalat felügyelőbizottságának elnöke volt.

Emiatt több önkormányzati képviselővel is beszélt, hogy meglegyen a közgyűlésen az erről szóló döntésen a többsége, azonban úgy tűnt, nem lesz meg a minősített többség ennél az előterjesztésnél.

Z. Lajos elsőrendű vádlott ebben az időszakban önkormányzati képviselő volt, azonban nehéz anyagi helyzete miatt külföldön dolgozott. K. János tudott erről, ezért megkereste, hogy a döntő szavazáson jelenjen meg. Mivel a képviselő anyagi helyzete a hazautazást nem tette lehetővé, ezért a polgármester önkormányzati gépkocsit biztosított a képviselő külföldről történő hazajöveteléhez, illetve a visszautazáshoz. Z. Lajos elmondta, a közgyűlés időpontjára nem tud hazaérni, ezért azt a polgármester elhalasztotta.

2013. októberében aztán - az elhalasztott közgyűlés követően összehívott rendkívüli ülésen - a képviselő-testület döntött az új gazdasági társaság megalapításáról, illetve a polgármester nevelt fiának ügyvezetővé választásáról.

A szavazáson a minősített többséget Z. Lajos szavazata biztosította.

K. János Z. Lajost 2014-ben úgy kompenzálta, hogy utasította nevelt fiát, mint a Sziget-Víz Kft. önkormányzati cég vezetőjét, hogy kössön vállalkozási szerződést a képviselő cégével, a Zelifa Kft-vel.

A szerződés alapján 3,81 millió forint összegű számlát állított ki a cég, úgy hogy a képviselő Z. Lajos cége semmilyen munkát nem végzett, ennek ellenére a cégvezető teljesítés igazolást állított ki, amely alapján a vállalkozói díjat kifizették.

A törvényszék a volt polgármestert és az önkormányzati cég volt vezetőjét hivatali vesztegetéssel és hűtlen kezeléssel, míg a volt képviselőt hivatali vesztegetés elfogadásával és hűtlen kezeléssel vádolja.