Nincs most veszélyesebb a szerelmes őzeknél

2017. július 10. 07:48 2017. júl. 10. 07:48

A július és az augusztus az őzek nászidőszaka, és mivel a szerelem mindennél fontosabb - igen, a járatos busznál is -, most kicsit veszélyesebb lesz autózni. Tavaly több özgázolás történt a régióban a rózsaszín ködben úszó hetek alatt.

Júliusban és augusztusban üzekednek az őzek, ami nem egy nyugodt időszak számukra. Amint azt a Sokszínű Vidék megjegyezte, a felfokozott idegállapotban lévő bakok állandó stresszben vannak, harcolnak egymással a suták kegyeiért, közben pedig nem éppen foglalkoznak a külvilággal, még akkor sem, a külvilág egy 13 méteres Volán-busz formájában érkezik nekik jobbról.

Tavaly több baleset is a szerelmes állatok számlájára volt írható a régiónkban. Amint arról hírt adtunk, augusztus 8-án hajnali fél hatkor egy busz csapott el egy őzbakot. A járatos busz is megsínylette a találkozást, de az őz jobban, el is pusztult. Augusztus 9-én, reggel negyed nyolckor egy tolnai férfi Őcsény és Szekszárd között, egy mellékúton ütött el egy őzsutát, az állat itt sem élte túl a találkozást.

Augusztus 10-én este fél kilenckor egy bogyiszlói nő autója elé ugrott egy őzsuta, és mivel az autó éppen haladt az úton, ennek sem lett jó vége. Az őz kiszállt a szerelemvonatból, személyi sérülés szerencsére nem történt.

A vadveszélyes hetekben nem ésszerűen, hanem ösztönszerűen viselkednek az állatok. A nap bármely szakában megjelenhetnek akár lakott területen is, de ahogy a fenti példák is mutatják, rendszeresen rátévednek a műutakra is. Így most nem csak ott kell figyelni, ahol a vadveszélyt tábla jelzi, érdemes mindenhol körültekintőbben vezetni.