Trágyasztori: hiába nem a gazda borított, mégis börtönbe mehet

2017. július 10. 11:13 2017. júl. 10. 11:13

Továbbra sincs vége a kaposvári trágyasztorinak: hiába ismerte el és fizette ki a büntetést az LMP képviselője, a rendőrség továbbra is egy bábonymegyeri gazdálkodót akar büntetni, aki három napra börtönbe kerülhet, ha nem fizeti be a büntetését. Márpedig a gazda nem fogja.

Egyszer már felmentették a trágyaborítás vádja alól

Továbbra sem ért véget a kaposvári trágyasztori: mint ismert, még 2015. novemberében a földárverések ellene tiltakoztak gazdálkodók Kaposváron a kormányhivatal épülete előtt, ahol az LMP-s országgyűlési képviselő Sallai R. Benedek egy IFA-platónyi trágyát borított le az épület elé.

A rendőrség egy bábonymegyeri gazdálkodót, Horváth Jánost gyanúsította meg a trágya leborításával és az IFA vezetésével, ki is szabtak egy büntetést (15 ezer forint), de azt a gazda nem fogadta el, megtámadta az ítéletet. Végül egy évvel az eset után a siófoki bíróságon szakértő bevonásával kiderült, nem a gazda borította a trágyát, fel is mentették Horváthot.

Ezt mondjuk már aznap, 2015. novemberének végén is lehetett tudni, ugyanis az eseményről készült felvételeken jól látszott, hogy az LMP-s politikus vezette a teherautót. A bíróságon mégis szakértő kellett ahhoz, hogy megállapítsák, az IFA-platóról automatikusan leborítható a trágya, ahhoz nem kellett Horváth közreműködése.

Hiába a papír, háromnapi börtön lehet a vége

A Magyar Narancs cikke szerint azonban úgy tűnik, hatóságok nem engedték el az ügyet és a gazdát, hiába van utóbbinak papírja arról, hogy semmi köze sem volt a trágya leborításához, és hiába, hogy Sallai R. Benedek a rá kiszabott 30 ezer forintos büntetést már rég befizette.

A Kaposvári Rendőrkapitányság ugyanis a cikk szerint idén januárban (14 hónappal a trágyaborítás után) garázdasággal gyanúsította meg Horváthot, a márciusban eljáró járási hivatal pedig ismét egy 15 ezer forintos büntetést rótt ki rá, ám már köztisztasági szabálysértés miatt (holott garázdaság volt az elején).

A határozat március 30-án hozták, április 20-án emelkedett jogerőre, és bár a gazdálkodó fellebbezett ellene, a járási hivatal szerint azzal elkésett. Mivel Horváth a bírságot nem fizette ki, a járási hivatal kezdeményezte a siófoki járásbíróságnál, hogy a büntetést szabálysértési elzárásra változtassák meg - ami három nap börtönt jelent.

A gazdát képviselő ügyvéd szerint az egész ügy nonszensz, hogy a hatóságok folyamatosan próbálkoznak egy olyan eset kapcsán megbüntetni kliensét, amelyről bírósági papírja van, hogy nem vett benne tevőlegesen részt.

Lukács Zoltán szerint az újabb feljelentések hat hónap eltelte után már elkéstek, több mint egy év után senkit nem lehet szabálysértéssel vádolni, elévülés okán. A jogász ezzel a panasszal írásban megkeresi a szabálysértési bírságot kiszabó kormányhivatalt, valamint az elzárás ügyében illetékes siófoki bíróságot is.

„Mivel azonban Horváth Jánosnak azt válaszolták, hogy a környezetszennyezési ügyben beadott fellebbezése elkésett, egyéb jogi lehetőséget nem látok. (...) A bíróságnak harminc napja van arra, hogy reagáljon a tabi járási hivatal megkeresésére; ezt követően, ha nem fizet a gazda, akár elzárás is következhet”

- mondta el a lapnak Lukács Zoltán ügyvéd.

Horváth János szerint az lehet a háttérben, hogy 2013-ban, mikor az első fideszes földosztások elkezdődtek, ő már akkor is tiltakozott egy bábonymegyeri társával, mert az ő földjüket elvették tőlük. A tiltakozásaik miatt meg is fenyegették a két bábonymegyeri gazdát, egyikük kapujára abban az évben azt írták: "Ha pofáztok, megdögletek".