A baranyai főügyészség nyomoz a fideszes politikus után

2017. július 15. 15:03 2017. júl. 15. 15:03

Fehérvári Tamást, a Tolna megyei közgyűlés fideszes elnökét a dombóvári polgármester jelentette fel hivatali visszaélés miatt, a nyomozásra a Baranya Megyei Főügyészséget jelölték ki. Az ügy hátterében az uniós területfejlesztési források körüli botrány áll.

Szabó Loránd, Dombóvár polgármestere hivatali visszaélés és egyéb bűncselekmények miatt jelentette fel Fehérvárit. Az ügy hátterében az Európai Uniós területfejlesztési (TOP) források elosztása áll.

Mint ismert, a régióban elsőként éppen Dombóvár polgármestere emelte fel a szavát a TOP-forrásokról folyó gyanús szavazások miatt. Egyebek mellett kikapcsolt szavazógéppel, a képviselők érintettségére fittyet hányva és falra kivetített, beazonosíthatatlan projekt-kódok alapján folyt a voksolás.

Aztán meglett az eredmény is: Dombóváron a beadott pályázatok jelentős részére hiába várták az uniós pénzeket. Míg a szomszéd településekre bőségesen hullott az áldás, Dombóvár pályázatainak többsége elvérzett.

Ám ennek a dombóvári polgármester szerint semmi köze nem volt a dombóvári pályázatok minőségéhez, pláne a szerencséhez. Az egyik fő ok, hogy pályázatai többségének esélye sem volt a sikerre az a kitétel, ami jelentős előnyhöz juttatta a Duna és a Sió mentén fekvő településeket. Márpedig ez a városok közül egyedül Dombóvárt hozta hátrányos helyzetbe. Azt a Dombóvárt, ahol a Fidesz csúnya vereséget szenvedett a 2014-es önkormányzati választásokon, élén a szintén dombóvári Fehérvári Tamással, mint a kormánypárt arcával. Aki közben a megyei közgyűlés elnöke lett.

- A város érdeke azt kívánja, hogy a büntetőeljárást végigvigyük – szögezte le a dombóvári polgármester. – Ha az ügyészséggel nem megy, akkor pótmagánváddal. Ennél nagyobb bűnt, mint merő politikai bosszúból megváltoztatni a kiírást úgy, hogy az városi szinten csak Dombóvárnak okozzon hátrányt, városvezetőként nem tudok elképzelni. Az eljárás haszna lesz az is, hogy a megyei önkormányzatnak ki kell adnia adatokat, a pályázatok szakmai pontjait. Ha Fehérvári jogi felelősséget megállapítják, akkor polgári jogi eljárásban több százmilliós kártérítést is követelhetünk a megyétől.

Fehérvárira nem először járnak rá büntetőügyben a baranyai hatóságok. Legutóbb a megyei rendőr-főkapitányság nyomozott egy ügyben, amelyben a fideszes politikus is érintett volt. Egészen addig, amíg a feljelentést tévő biztonsági őr vissza nem vonta korábbi vallomását, ekkor azonban Fehérvári kihallgatása okafogyottá vált.