Másfél éve tett feljelentést Hadházy - még egy gyanúsítottat sem hallgattak ki

2017. július 17. 15:53 2017. júl. 17. 15:53

Még 2015 végén tett feljelentést egy szekszárdi óvodaberuházás kapcsán Hadházy Ákos, az LMP társelnöke, ezt egy hangfelvételre alapozta, melyen a szekszárdi polgármester a túlárazott uniós beruházásokról beszélt. A rendőrség és a NAV dobálta kicsit egymást közt az ügyet, de gyanúsítottat még mindig nem hallgattak ki.

Tavaly januárban hozott nyilvánosságra egy hangfelvételt Hadházy Ákos, az LMP társelnöke.

A felvételen az volt hallható az Index cikke szerint, ahogy Ács Rezső, Szekszárd fideszes polgármestere egy óvodafelújítás kapcsán arról beszélt, az uniós pályázatokon természetes a túlárazás, mert így még az önkormányzatra eső 15 százalékos önrészt sem kell kifizetni.

A nyilvánosságra hozott hangfelvétel után Ács Rezső az MSZP-t kezdte emlegetni - mondván az előző évek pályázati rendszerét még az MSZP ideje alatt alakították ki -, a Miniszterelnökség meg arra célozgatott, hogy ha Hadházy nem tett feljelentést az ügyben, akkor bizony bűnpártolást követett el.

A Miniszterelnökség azonban lukra futott, Hadházy már 2015 végén feljelentést tett, a rendőrség viszont úgy látta - dacára a csatolt hangfelvételnek -, hogy nem történt hivatali visszaélés, vagy hűtlen kezelés, így továbbították a NAV-nak az ügyet. Az adóhatóság visszakézből dobta vissza a rendőrségnek a feljelentést, mondván, költségvetési csalás sem történt, így ez nem az ő hatáskörük - ez inkább hivatali visszaélés és hűtlen kezelés lehet. Hadházy a cikk szerint ezt a pingpongmeccset unta meg és állt a nyilvánosság elé a hangfelvétellel.

Az LMP társelnöke nemrég megkérdezte Polt Péter legfőbb ügyészt, hogy történt-e már előrelépés az ügyben.

Polt válasza szerint "a nyomozás időszerű befejezésének akadályát az igazságügyi építész szakértő késedelme okozza, aki szakvéleményét – amely előterjesztésének meghosszabbított határideje 2016. november 30-án járt le – csak 2017. július 10-én küldte meg a nyomozó hatóság részére, annak ellenére, hogy őt a Szekszárdi Járási és Nyomozó Ügyészség a mulasztás miatt rendbírsággal sújtotta.

Az ügyben nem hallgattak ki gyanúsítottat."

A válaszból kiderült, végül mégis a NAV-hoz került az ügy, a Dél-dunántúli Bűnügyi Igazgatóság Tolna Megyei Vizsgálati Osztálya foglalkozik vele.

Polt mindenesetre azt megígérte, hogy utánanézet, miért dobálta egymás közt a két hatóság az ügyet.