Hemzsegnek a félelmetes ösztöndíjú jegybankosok a PTE doktori iskolájában

2017. július 18. 11:10 2017. júl. 18. 11:10

Elég sok jegybankos jár a PTE földtudományok doktori iskolájába, ahol 300 ezres havi ösztöndíjat kapnak. A doktori iskolát a Matolcsy György vezette MNB alapítványai pénzelik - közpénzből.

Elég sokaknak tetszik a PTE Földtudományi Doktori Iskola és a Pallas Athéné-alapítványok által indított Geopolitikai Doktori Iskola, a hallgatók egy része a Magyar Nemzeti Bankhoz, vagy valamelyik MNB-alapítványhoz köthető, azaz Matolcsy György vonzáskörzetében dolgoznak - olvasható a 24.hu cikkében.

A cikk szerint többek milliós fizetéseket visznek haza, és ezen felül részesedhetnek a havi nettó 300 ezer forintos ösztöndíjban (évi 10 hónapon keresztül), amit az alapítványokon keresztül az MNB ad, vagyis közpénznek számítanak.

Csak összehasonlításképp: a professzorok fizetése is a 300 ezres szint környékén mozog.

A doktori iskolában tanul többek közt Matolcsy György barátnője, Vajda Zita is, de a listán szerepel még a jegybank egyik ügyvezető igazgatója, a havi bruttó 4,95 millió kereső Palotai Dániel. Ő egyébként az egyik jegybanki alapítvány, a PADOC felügyelőbizottsági tagja.

A hallgatók közt több más, Matolcsy Györgyhöz, az MNB-hez, vagy MNB-alapítványokhoz köthető szereplő is feltűnik a cikk szerint.

Volt rendőrkapitányt is találni a hallgatók közt, Kohári Péter a XI. kerületnek volt a kapitánya 2013-ig, aztán 3 évig az MNB-ben ügyelt a bankbiztonságra, mostanában pedig a bedőlt devizahitel miatt eladott ingatlanokat kezelő Nemzeti Eszközkezelő biztonsági igazgatója.

Aztán ott van a geopolitikai doktori iskola hallgatói közt a Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány kuratóriumi elnöke, Csizmadia Norbert is, aki az elnökség és két másik jegybanki alapítvány kuratóriumi tagsága után kap bruttó 2,1 millió t havonta - meg a 300 ezer forintos kis "zsebpénzt".

A 24.hu még több MNB-hez, MKB-hez és valamelyik jegybanki alapítványnál dolgozó doktorandusz hallgatókat is felsorol.

"Bár az alapítványok utalják át a Pécsi Tudományegyetemnek az ösztöndíjakra fordítható összeget, a pénzt az egyetem, illetve a doktori iskola fizeti ki az ösztöndíjasoknak. A pályázatokat a Pécsi Tudományegyetemhez, illetve a doktori iskolához nyújtják be az aspiránsok (korábban az alapítványokhoz kellett pályázni), és a doktori iskola tanácsa hozza meg a döntést arról, ki kap ösztöndíjat, ám van egy, ösztöndíjműhelynek nevezett előkészítő testület, amelybe négy tagot az alapítványok delegálnak, négyet a doktori iskola.

Mivel az alapítványok pénze bizonyítottan közpénz, így elmondható: adófizetői pénzeket biztosítanak a jegybanki alapítványok olyanoknak, akik hozzájuk vagy épp a jegybankhoz köthetők" - áll a cikkben.

A 24.hu szerint nem mindenki kap ösztöndíjat, de igen kevés azoknak a száma az adott évfolyamban, akik semmilyen támogatásban sem részesülnek.

Dövényi Sándor, a doktori iskola vezetője arról tájékoztatta a lapot, hogy a körülbelül 60 fős most végzett második évfolyamon 3 fő kapott állami ösztöndíjat, 8-9 egyáltalán nem kapott semmilyen támogatást. Vagyis a maradék körülbelül 40 fős hallgatói csoport részesülhetett a Pallas Athéné-alapítványok által nyújtott szép összegű ösztöndíjakból.