Valami gigantikusat hárított a fideszes megyei elnök

2017. július 19. 13:53 2017. júl. 19. 13:53

Fehérvári Tamást, a Tolna megyei közgyűlés fideszes elnökét hivatali visszaélés és más bűncselekmények miatt jelentették fel. A nyomozást elrendelték, Baranyában folyik majd, ám ő ezt valamiért máshogy látja, vagy máshogy láttatja.

Nézzük a tényeket:

1. Fehérvári Tamást, a Tolna megyei közgyűlés fideszes elnökét a dombóvári polgármester jelentette fel hivatali visszaélés miatt.

1./a. Mint ismert, a régióban elsőként Dombóvár polgármestere emelte fel a szavát a TOP-forrásokról folyó gyanús szavazások miatt. Egyebek mellett kikapcsolt szavazógéppel, a képviselők érintettségére fittyet hányva és falra kivetített, beazonosíthatatlan projekt-kódok alapján folyt a voksolás.

1./b. Dombóváron a beadott pályázatok jelentős részére hiába várták az uniós pénzeket. Míg a szomszéd településekre bőségesen hullott az áldás, Dombóvár pályázatainak többsége elvérzett.

1./c. A dombóvári polgármester szerint a kudarcok egyik fő oka, hogy pályázatai többségének esélye sem volt a sikerre az a kitétel, ami jelentős előnyhöz juttatta a Duna és a Sió mentén fekvő településeket. Márpedig ez a városok közül egyedül Dombóvárt hozta hátrányos helyzetbe.

1./d. Azt a Dombóvárt, ahol a Fidesz csúnya vereséget szenvedett a 2014-es önkormányzati választásokon, élén a szintén dombóvári Fehérvári Tamással, mint a kormánypárt akkori helyi arcával – aki utána megyei közgyűlési elnök lett.

1./e Szabó Loránd a Magyar Narancsnak adott nyilatkozata szerint időközben kiderült, hogy a Dombóvárt hátrányos helyzetbe hozó pályázati kitétel Fehérvári kezdeményezésére és döntése alapján került be a szempontok közé.

2. A Legfőbb Ügyészség a feljelentéssel kapcsolatos feladatok ellátására a baranyai, illetve a pécsi ügyészséget jelölte ki.

3. A Baranya Megyei Főügyészség elrendelte az ügyben a nyomozást, lefolytatásával szintén az itteni főkapitányságot bízta meg.

Eddig a tények. Illetve tény az is, hogy a dombóvári Fidesz Facebook-oldalán megjelent egy poszt. Az is tény, hogy alatta Fehérvári aláírása szerepel. Az elején pedig ez a szöveg (így, caps-lockkal):

"CÁFOLJA A BARANYA MEGYEI FŐÜGYÉSZSÉG, HOGY NYOMOZÁST FOLYTAT A TOLNA MEGYEI KÖZGYŰLÉS ELNÖKE ELLEN"

Tény, hogy a megyei főügyészség NEM NYOMOZ az ügyben, csak elrendelte és felügyeli a folyamatot. Az is tény, hogy a nyomozás nem az elnök ELLEN folyik.

Tény ugyanakkor az is, hogy a jog eme bugyraiban járatlan polgároknak ez azt üzenheti: egyáltalán nem folyik nyomozás Fehérvári ügyében. Ami viszont tényszerűen nem igaz, így a poszt akkor is félrevezető, ha a lehető legfinomabban fogalmazunk, a nyomozás tényét ugyanis mi dokumentumokkal tudjuk alátámasztani.

Már csak egyetlen kérdés merül fel: kinek és milyen módon cáfolta a Baranya Megyei Főügyészség, hogy nyomoz? Felhívta volna őket Fehérvári Tamás, hogy „Halló, főügyészség, nyomoztok-e ellenem? – Áááá, dehogy, Elnök Úr! –Ja, akkor jó.” Vagy valamilyen hivatalos fórumon, mert annak meg nem nagyon van nyoma.