Pécsen is feltűntek a rejtélyes plakátok

2017. július 23. 08:08 2017. júl. 23. 08:08

Pécsett is megjelentek a rejtélyes plakátok, amiken egy idézet szerepel: "a nép nem betiltható, de a kormány leváltható."

Országszerte kikerültek a Mahir oszlopaira azok a plakátok, melyeket egy magánmegrendelő készíttetett, így pedig nem esnek a július közepén életbe lépett plakáttörvény hatálya alá. A Magyar Nemzetnek a Mahir képviselője elárulta, társadalmi célú üzenetként lett megrendelve a plakát.

A plakátokon a fehér alapon mindössze egy idézet olvasható:

[size="22"]"A nép nem betiltható, de a kormány leváltható"[/size]

A plakátokat azóta bőszen fotóztatják a kormányhivatalok munkatársaival, minden plakátról három fényképet kell készíteni, az egyiken a megrendelőnek kell szerepelnie a Népszava cikke szerint. Hivatalosan csak azt ellenőriztetik a kormányhivatali dolgozókkal, hogy településképileg rendben vannak-e a plakátok, de azért mindenki sejti, hogy nem csak erről van szó.

Mivel a Fidesz nem tudta átnyomni a Parlamenten első körben a plakáttörvényét (ellenzéki szavazatok kellettek volna hozzá, az meg nem lett), így végül a kétharmados törvényt átcsomagolták egy olyan módosításba, amihez csak feles többség kell, hogy elfogadják. Az ellenzék szerint alkotmányellenes volt lépés, most az Alkotmánybíróságra várnak, hogy ezt kimondják. A politikai pártok plakátjai mindenesetre eltűntek az utcákról, de már közel a választási kampány, meg hát a kormánynak ott van a társadalmi célú hirdetésbe burkolt kampánya.

A hvg.hu megkereste a Jobbikot, mert a plakátok azokon a felületeken jelentek meg, ahol a pártnak voltak kint eddig a plakátjai, de a párttól hárítottak, hogy ők állnának a kampány mögött. Azt azonban hozzátették, hogy 100 százalékban egyetértenek a mondanivalóval.

Bár azt állítják, nem ők állnak mögötte, az egyik képviselő elszólta magát a cikk szerint egy "Jé, már kint vannak?" felkiáltással.

A Mahir pedig Simicska Lajos érdekeltségében áll, aki köztudomásúlag rossz viszonyban van egykori kollégiumi szobatársával.

A plakátot a Rókus lépcső lábánál találtuk.