Fodor Ibolya is dönthetne ezekről a leendő pécsi értékekről

2017. július 24. 11:25 2017. júl. 24. 11:25

A mecsekoldali szelídgesztenyést és a Magyarok Kenyere Programot is felvenné a város értékei közé a Pécsi Értéktár Bizottság. Tudja, az, amelyikbe Fodor Ibolya majdnem tag lett, és erre Páva Zsolt rá is bólintott.

Július 27-én ülésezik a Pécsi Értéktár Bizottság, és az előterjesztések szerint kettővel duzzasztana a pécsi értékek számán.

Az egyik a Gesztenyés, ahová kora ősszel rengetegen járnak ki szelídgeszenyét gyűjteni. Mint írták, a gesztenyés a Mecsekben egyedülálló 4,5 hektáros egybefüggően megmaradtm 95%-os fajtatisztaságú szelídgesztenye ligeterdő.

A szelídgesztenye a Mecsekben őshonos fafajta, az iparosítást és a nagyüzemi mezőgazdaságot megelőzően évszázadokig hatalmas kiterjedésű ligeterdőt képezett a környéken. Az elmúlt 150-200 évben folyamatosan szűkült az elterjedtsége, szigetszerűen szétszakadozott. Életterét a bányaművelés nagyüzemi technológiája is csökkentette. Pécsbányatelepen megmaradt egy összefüggő, Mecseket szegélyező terület, amely rehabilitációját leginkább a helyiek szeretetének, értéktudatának köszönheti.

A gesztenyést az 1990-es évek elején megtámadta egy kéregrák gombabetegség, jelentős pusztítást végezve az állományban. Jelenleg több tucat – lábon kiszáradt – százévesnél is idő- sebb mementó fatörzs, 50-60 megmaradt termő nagyfa, és nagyjából 250 növendék, valamint csemetefa alkotja az állományt.

Az Egyesület feladatának tekinti Pécsbánya kulturális és természeti értékeinek megőrzését, így a Gesztenyés gondozását is. A Pécsbányai Kulturális Egyesület 2015 óta gondozza az őshonos szelídgesztenyést. A Debreceni Egyetem segítségével rendszeres oltási eljárással és törzskönyvezett facsemeték pótlásával dolgoznak az erdő állapotának és a genetikai állományának megőrzésén.

Az előterjesztés kitért rá: veszélyeztetett értékről van szó, ezért fontos a kiemelt figyelem.

A másik érték a Magyarok Kenyere Program, mely Pécsett szökkent szárba 2011-ben dr. Korinek László Egyetemi tanár ötleteként. A program keretében Magyarország összes megyéjéből, valamint a Kárpát-medence magyar lakta területeiről összegyűjtik a felajánlott búzát, majd az ünnepélyes összeöntés és őrlés után készítik el az augusztus 20-i ünnepi kenyeret Pécsett.

A fentiek értéktárba kerüléséről akár Fodor Ibolya is dönthetne, akit májusban majdnem bekerült a szóban forgó grémiumba. Amint azt akkor megírtuk, Fodort Páva Zsolt javasolta a bizottságba, az eset pedig óriási hullámokat vetett.

A folytatólagosan, jelentős értékre elkövetett sikkasztás bűntettében bűnsegédként egy év hat hónap, három év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt képviselőasszony - aki meglehetősen ritka vendég a közgyűlésben - végül nagyot koppant: a helyi Fidesz-frakció nem támogatta a kérését. Pedig biztos segítette volna a magas szintű munka fenntartását.