Lemondott a Tüke Busz igazgatóságának egyik tagja

2017. július 25. 07:29 2017. júl. 25. 07:29

Lemondott igazgatósági tagságáról a Tüke Busz Zrt.-ben Bokor Károly, az indok szerint azért, mert a BIOKOM-nál ellátott munkaköre számos esetben összeegyeztethetetlen volt az igazgatósági tagságból eredő feladataival. A könyvelésben is lesz változás.

Május végén értesítette arról Páva Zsolt polgármestert a Tüke Busz Zrt. vezérigazgatója, Gelencsér Gyula, hogy május 25-én Bokor Károly lemondott igazgatósági tagságáról.

Mint az erről szóló előterjesztésben olvasható,

dr. Bokor Károly a BIOKOM Nonprofit Kft. Mobilitási Központjának vezetője a lemondása indokolásában kifejtette, hogy a BIOKOM Nonprofit Kft.-nél lévő munkaviszonyából származó munkaköre számos esetben összeegyeztethetetlen a Tüke Busz Zrt. igazgatósági tagságából adódó teendőkkel (lásd például ugyanabban a tárgykörben egyik oldalon döntési, másik oldalon ellenőrzési feladatkörök ellátásának összeférhetetlenségét).

Az előterjesztés szerint az eddig négytagú igazgatóság három fővel is el tudja látni feladatát, az igazgatósági elnök (vezérigazgató) továbbra is Gelencsér Gyula marad, az igazgatósági tagság pedig Vida Jánosból és Tavi Tamásból fog állni.

Az előterjesztés második fele szerint idén januártól a BIOKOM látta el a főkönyvi könyvelését a Tüke Busznak, "mivel a teljes átvétele jelentős költséget generálna. A két társaság könyvelési rendszere jelen pillanatban nem kompatibilis egymással" - olvasható az előterjesztésben.

A dokumentum szerint a hathavi közös munka során kiviláglott, hogy a Tüke Busznak saját magának kellene ellátni a könyvelési feladatait, "mivel ilyen cégnagyságok esetén a könyvelési feladatok kiszervezése rengeteg nehézséggel jár, jóval több hátránya jelentkezik, mint előnye."

Az előterjesztés szerint ugyanakkor a Tüke Busz jelenlegi könyvelési rendszere nem a legjobb:

"A BIOKOM Nkft. egy jóval költséghatékonyabb és a gyakorlatban a jelenleginél jobban használható szakmai kontrolling és belső ellenőrzési rendszer kiépítésére tesz javaslatot, amely biztosítaná mind a tulajdonos, mind tulajdonosi jogokat gyakorló számára a megfelelő folyamatos információs bázist a Tüke Busz Zrt. gazdasági helyzetéről"

- olvasható a dokumentumban.

Az igazgatóságban bekövetkezett változás miatti alapszabályzat-változtatásról és a könyvelési rendszerről július 27-én szavaz két önkormányzati bizottság (pénzügyi és jogi-ügyrendi).