Leonard Cohen és Cseh Tamás emlékest lesz az Ördögkatlan egyik nagy durranása

2017. július 28. 14:28 2017. júl. 28. 14:28

Sajtótájékoztatónak álcázott kedélyes sztorizgatással mutatták be a 10. Ördögkatlan programjait Pécsen pénteken. Lesz színházi maraton a k2 Színház jóvoltából, több régi fellépő is visszatér, mint a Galapiat Cirque és Alexander Balanescu, de bort is lehet házasítani majd. Leonard Cohen és Cseh Tamás emlékestet is tartanak a Szoborparkban.

Sajtótájékoztatónak indult, de inkább kedélyes sztorizgatás lett a 10. Ördögkatlan Fesztivál pécsi eseménye, melyet a Nappaliban tartottak meg péntek délelőtt.

Bérczes László, a fesztivál egyik kitalálója és főszervezője nyitányként kissé morgott a MÁV pécsi vonalát érintő vágányzáron, majd gyors bemutatkozások után átadta a mikrofont Romsics Lászlónak a Csányi Pincészettől.

Romsics elmondta, Villánykövesden Teleki-liget néven lehet majd őket megtalálni, de feltűnnek Kisharsányban és Nagyharsányban is a Teleki-borokkal. Lesz pincetúra is, és még borokat is házasíthatnak az érdeklődők. Romsics hozzátette, az Ördögkatlan lélek-akkumulátorként működik, lehet, hogy előtte és közben egyre jobban elfáradnak, de közben szépen fel is töltődnek.

Róth András Ervin villánykövesdi polgármester arról beszélt, hogy nem régen vannak benne a Katlanban, igyekeznek mindent jól szervezni, de már előre félnek, hogy nem lesz elég parkolóhely a Csík zenekar koncertje miatt.

Kiss Móni, a fesztivál másik főszervezője hozzátette, Kövesden lesznek idén a Köles Feri vezette Faluturisták, valamint szolgálati közleményként az is elhangzott, hogy a színpad előtti területet le fogják árnyékolni, így a gyerekek is nyugodtan csápolhatnak majd Halász Judit koncertjén.

Benkó Bence és Fábián Péter a k2 Színház vezetői és rendezői idén Beremenden alkotják meg a szokásos Katlan-darabjukat. A mikrotörténeti színház ezúttal is a 40-es és 50-es évek világából merít - Fábián Péter szerint ezek jól dramatizálhatók - és egyúttal összegezni is fogja az elmúlt évek k2-es darabjait (A nagyharsányi menyasszony, A kisharsányi vőlegény, A villánykövesdi vőfély) A beremendi lakodalom. A színház Beremenden a Kovácsműhelynél lesz látható, emellett augusztus 5-én az összes régebbi darabjukat is bemutatják az eredeti helyszíneken.

Bérczes László ennek kapcsán kiemelte, tudatosan törekedtek arra az elmúlt években, hogy a helyi történeteket, dolgokat beemeljék a fesztiválba. Ennek kapcsán azt is elmondta, a dolog kétirányú, Budapestre is próbálják elvinni a helyieket, a k2 színdarabjai kapcsán most úgy tűnik, hogy a Jurányi Házban lesz majd bemutatójuk, ahová a Katlan településeinek lakóiból is szeretnének több embert meghívni.

A Pécsi Bölcsész Udvarról is szó esett, ahol a beszélgetéseké lesz a főszerepe, az Escargo Hajója színházi nevelési társaság is fellép majd, (valamint ott lesz A nagyharsányi menyasszony is eljátszva szombaton), lesz retró olvasóliget is.

Beck Zoli elmondta, a 30Y koncertje mellett testvérével, Zazával a Bezzegakurvabeckek formációjukkal is fellépnek majd, lesz szitanyomás is, a Pécsi Bölcsészeknél a Rocklitera képeiből lesz kiállítás, és ugyanott Arany János A nagyidai cigányok című művét olvassa fel többek közreműködésével (melyet Milbacher Róbert dramatizált), és ő lesz a cigányvajda. És még a Zenélő Egyetem (ZEN) több zenekara is fellép a Katlanban.

Kisharsányban is lesznek változások (nem, valószínűleg a kocsmában továbbra is mulatós fog üvölteni 0-24-ben, nem ez lesz a változás - a szerző): a focipályára kerül vissza a nagyszínpad, ahol az egyik visszatérő, a Galapiat Cirque sátra is fog állni. Léber Gábor polgármester elmondta, nagyon várják már a fesztivált.

Theisz Ferenc beremendi polgármester is hangot adott örömének hogy egyre több a program náluk a Katlan alatt, és mint elmondta, egyedül attól tart, hogy épp a két, a Megbékélés kápolnájánál tartott nagykoncerten ered el az eső, aminek nem örülne.

Beregszászi József, Nagyharsány polgármestere is hozzászólt, mint mondta, folyamatosan zajlanak a fejlesztések a településen, próbálnak lépést tartani azzal, hogy míg az első Ördögkatlanon 4-5 ezer ember volt lenn, mára 70 ezres látogatótömegről lehet beszélni az öt nap alatt. A polgármester is mondott egy szolgálati közleményt bérczes Lászlóval kiegészítve: a tavaly nagy népszerűségnek örvendő Both Miklós udvar idén a focipálya felé vezető út mellé költözik (a tavalyi helyére kerül a pécsi bölcsészek udvara).

Iványi Emese a Vylyan teraszt képviselte, mint elmondta, 10 éves lett a terasz, amely idén pincétől a padlásig be lesz rendezve kulturális programokkal, mert az író-olvasó találkozók és koncertek mellett a pincében filmvetítések lesznek. Az egyik díszvendég Krasznahorkai László lesz náluk.

Kiss Móni elmondta, Hajdu Szabolcsék is díszvendégek, az Ernelláék Farkaséknál című többszörösen díjazott filmjüket mind a négy településen meg lehet majd nézni, valamint Villánykövesden a film alapjául szolgáló színdarabot és Kálmán-napot is bemutatják majd.

Beck Zoli a sztorizgatós sajtótjékoztató végén elmondta, szombaton háromórás zenész-dzsembori várható a Szoborparkban, ahol Leonrad Cohen és Cseh Tamás emlékestet tartanak a fellépő zenészek (Wombo Orchestra, Budapest Bár, Lovasi András, Másik János, Alexander Balanescu, Summer Rebellion és még sokan mások).

Ennek kapcsán Bérczes László elmondta, még a 90-es években volt terv, hogy Cseh Tamás egyik koncertjére elhívják Leonard Cohent is, de Cohen akkortájt vonult el a világ elől jó pár évre, így ez végül elmaradt.

Bérczes az esemény végén kitért a sorszámok kérdésére (a Katlan Achillesz-ina), idén okostelefonon is lehet majd sorbanállás nélkül sorszámra vadászni, de a régi módszer is megmarad. Idén a rengeteg színházi programra 10 ezer sorszámmal készülnek.

A sajtótájékoztató után Kiss Móni a Pécsi STOP-nak elmondta, idén olyan 140 milliós a fesztivál költségvetése, amely a jegybevételek mellett a taó-támogatásból, állami támogatásból és az NKA-pályázatok forrásaiból áll össze.

Kérdésünkre, hogy 2007-ben mennyi volt a költségvetése, Kiss Móni ennyit felelt:

"Körülbelül 10 millió forint."

A fesztiválról bővebb információkat a honlapon lehet találni.