Volánbusszal sem egyszerű eljutni Pécsre a fővárosból

2017. július 29. 07:25 2017. júl. 29. 07:25

Nemcsak a vonatközlekedés hagy némi kívánnivalót maga után Budapest és Pécs között a nyár eleje óta érvényben lévő vágányzár miatt, de a Volánbuszokon sem egyszerűbb. Egy fiatal lánynak hiába volt helyjegye, állva és a földön ülve utazott Szekszárdig a fővárosból.

Mint ismert, nyár eleje óta Pécs és Budapest között a vonatozást vágányzár nehezíti, emiatt még IC-vel is több mint 4 órába telik a 200 kilométer megtétele. Már ha jön a vonat, vagy a pótlóbusz el nem téved, ahogy ez megesett a nyáron eddig - összefoglaló cikkünkben több esetet is bemutattunk.

Ám úgy tűnik, a Volánbuszokkal, mint a közösségi közlekedés másik ágával sem mindig fenékig tejföl az utazás Budapest és Pécs között.

A 444-et egy olvasójuk, egy fiatal lány értesítette, hogy hiába volt előre váltott jegye és helyjegye az egyik expressz, csak autópályán közlekedő buszra, mire fölszállt a járműre, kiderült, hogy valakik már elfoglalták a helyét. A buszra 8 embert engedett föl úgy a sofőr, hogy helyük már nem volt, így állniuk kellett - ami nem annyira megengedett az autópályán közlekedő buszok esetében.

A lány szólt a sofőrnek, hogy ez így nincs jól, mire a sofőr a cikk szerint közölte vele, hogy ha nem tetszik a rendszer, akkor le lehet szállni a járműről és lehet menni a következővel.

A lány maradt a buszon, a folyosón ült le, majd Szekszárdnál sikerült egy ülésbe beülni, mert a tolnai megyeszékhelyen páran leszálltak.

A lány az utazás után felhívta a Volánt, mondván, szeretné, ha visszatérítenék a jegye árának egy részét, de azt közölték vele, hogy ez nem lehetséges. De panaszlevelet nyugodtan írhat nekik.

A 444 cikke szerint a Volán utazási szabályzatában is benne van, hogy ez miért szabálytalan.

  • „A csak ülő utast szállító autóbuszjáratok elsősorban a járat indulása előtt, a külön meghirdetett időpontig elővételben megvásárolt helyjeggyel (helyfoglalást is tartalmazó menetjeggyel) vehetők igénybe. Az ezzel nem rendelkező utasok – az előzetes kötelező helybiztosítás esetét kivéve – csak akkor szállhatnak fel, ha a lefoglalt, valamint a távolabb felszálló és helyfoglalással rendelkező utasok részére fenntartott ülőhelyeken kívül az autóbuszon még van szabad ülőhely és csak ezeket foglalhatják el.”
  • „Ha valamely autóbuszjáratot olyan hatósági korlátozású autóbusz végez, amellyel álló utas nem szállítható, továbbá a csak ülő utas szállítására meghirdetett autóbuszjáratokon csak az utasok számára kialakított ülőhelyet elfoglalva szabad utazni.”