Még ebben az évben a mentők is átkerülnek a 112-es hívószámra

2017. július 30. 09:36 2017. júl. 30. 09:36

Még az idén átirányítják a 104-es számra érkező segélyhívásokat a Központi Hívásfogadóba, a mentőszolgálathoz érkező telefonok is a 112-es Egységes Segélyhívó Rendszer alá kerül. Csak van egy kis bökkenő az egyik szakmai portál szerint.

Még az idén átirányítják az egész országban a 104-es hívószámra érkező segélyhívásokat a Központi Hívásfogadóba, vagyis az Országos Mentőszolgálathoz tartozó telefonszámon is a 112, az Egységes Segélyhívó Rendszer operátorai jelentkeznek be először - írta meg a Lánglovagok.hu a Belügyminisztérium tájékoztatására hivatkozva.

A cikk szerint ugyanakkor a BM tájékoztatásából az is kiderült, hogy ugyan tényleg a 112 operátora fogadja először a mentőkhöz érkező segélyhívást, ám az alapvető adatok felvétele után tovább is kapcsolja a hívó felet a mentőszolgálat operátoraihoz, hogy azok a saját szempontrendszerük szerint kikérdezhessék.

A cikk szerint a BM álláspontja az, hogy ne vesszen el semmilyen segélyhívás sem, az átalakított

"hívásfogadási rendszernek köszönhetően az információkérő, rosszindulatú, szabálysértő és egyéb, intézkedést nem igénylő bejelentések kezelése a hívásfogadó központokban megtörténik, ennek következtében a készenléti szervek ügyeleteseinek már csak az érdemi intézkedést igénylő bejelentéseket kell kezelniük, melyekről a rendelkezésre álló információkat a hívásfogadó központból azonnal megkapják."

A Lánglovagok.hu cikke szerint a BM ugyan arról beszél, hogy az új rendszerben csak egyszer kell a bejelentőnek elmondani a gondját, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy a tűzoltók és rendőrök esetében többször előfordult, hogy vissza kellett hívni a bejelentőt, mert a 112-n felvett adatok nem voltak elég pontosak. A mentőszolgálatnál pedig el is ismerték, hogy kétszeri adatfelvétel lesz - vagyis sok értelme nincs a 112-es központi segélyhívó számnak a közbeiktatása a bejelentés folyamatába.