Adjon vért, mentse meg ezt a pécsi tanítónőt

2017. július 31. 16:20 2017. júl. 31. 16:20

Nagyon nagy a baj: rendszeres véradókat és őssejtdonorokat is keresnek egy pécsi tanítónőnek, aki jelenleg a pécsi klinika haematológiai osztályán fekszik. Az állapota súlyos.

A bajba jutott tanítóról kollégája, Nagy Erzsébet írt a Facebookon. Az ANK munkatársáról csak nemrég derült ki, hogy leukémiás, ezért sok vérre van szüksége, mégpedig folyamatosan:

„Eddig többen jelentkeztek "A RH +"-os vért adni bajba jutott, ANK-ban tanító kollégámnak, ami remek hír. Az a kérése a vérellátónak, hogy ne mindenki holnap menjen, mert fontos a friss vér, mivel olyan készítményt kap a beteg, amit csak friss vérből lehet előállítani.

A vér tehát folyamatosan kell majd, nem egyszerre nagyon sok. Ha nincs elég A RH +-os vércsoportú vér, akkor a 0 RH + is megfelelő, csak legyen elég. Személyi, lakcímkártya szükséges. Csak egészségesek adjanak vért! Volt daganatosok nem lehetnek véradók, dohányosok azonban igen. Vért 65 éves korig lehet adni, ám az első véradás nem lehetséges 60 éves kor felett. Állandó gyógyszerek sem mindig jelentenek kizárást. Ilyen esetben be kell menni a véradóállomásra, és az orvos ott eldönti, hogy lehet-e az illető donor. 8 és 17 óra között lehet kedden jelentkezni”

– írta oldalán Nagy Erzsébet.

A posztból kiderül, hogy a vérellátónál csütörtökön is 17-ig vannak nyitva, a többi napon 15 óráig. Érdemes előtte odatelefonálni, és időpontot egyeztetni, hogy melyik napon lenne optimális.

Tájékozódni itt lehet még:

http://www.ovsz.hu/ovsz/pecsi-regionalis-verellato-kozpont

A véradó állomás a 400 ágyas klinikával szemben van, autós bejárat a Pacsirta u. felől.

Nagy kiírásából kiderült az is: a vérrákban szenvedő tanítónőnek vércsoporttól függetlenül őssejtdonort is keresnek.