Másfél milliárd liter folyt le a torkunkon

2017. augusztus 2. 14:05 2017. aug. 2. 14:05

A belünk úristenit: másfél millió köbméter víz fogyott el Pécsen a nyár eleje óta.

Pécsen elég és jó minőségű a víz – derül ki a Tettye Forrásház közleményéből. Rá is csúsztunk rendesen: nyár eleje óta összesen 1,5 milliárd liter ivóvíz fogyott a pécsi vízhálózatból, június 20-án volt a csúcs, ekkor több mint 27 ezer köbméter vizet használtak el a felhasználók. Egy-egy átlagos napon 22-24 ezer köbméter ivóvíz fogy Pécsen és a környező településeken. A kánikulai időszakokban emelkedik ugyan a vízigény, de a fogyasztás kiegyenlített, sokan szabadságukat töltik, elhagyva a várost.

A mennyiség nem csekély. Összehasonlításképpen: nagyjából ennyi whiskey fogyott 2012-ben Indiában, amelynek lakói magukra vállaltak a föld éves párlatfogyasztásának több mint felét.

A szolgáltató méltatta a júliusban kihelyezett új generációs köztéri permetkapui népszerűségét a közleményben. A Széchenyi téren, az Uránbányász téren és a Csontváry utcai buszmegállónál telepített eszközökön kívül egy mobil szerkezetet állítottak fel a szintén kiemelkedő átmenő forgalmat bonyolító Ferencesek utcájában, valamint a Pécsi Vásártéren, amely a vasárnapi vásár ideje alatt üzemel.

Amint arról már beszámoltunk: a vízszolgáltató két helyszínen alkalmi ivópontokat hozott létre: a Széchenyi tér délkeleti sarkán és a Kossuth tér nyugati felén a járókelők kék toldású tűzcsapokból olthatják szomjukat a hőségriadó alatt.