Társadalmi egyeztetés a buszközlekedésről – de minek?

2017. augusztus 7. 15:41 2017. aug. 7. 15:41

Augusztus 17-ig tart a társadalmi egyeztetés a pécsi buszközlekedés átalakításáról. Nagy kár, hogy közben a buszsofőrök már megkapták az új fordákat, benne az új járatokkal. Azaz gyakorlatilag azt az új, részletes menetrendet, amiről közben bőszen folyik az egyeztetés.

Ön is beleszólhat – hirdeti a Biokom Mobilitási Központja a buszjáratok tervezett átalakításáról a Pécsi Újság hasábjain (is).

A cikkből kiderül még: a javaslatokat augusztus 17-éig várják.

„A társadalmi egyeztetés augusztus 17-ig tart. Az első következtetéseket a napokban vonják le a szakemberek az eddig beérkezett javaslatok alapján. Hamarosan tehát már láthatóvá válik, hogy a közösségi közlekedést használó pécsi lakosok támogatják-e a tervezett koncepciót” - mondta el a lapnak a Biokom sajtófelelőse.

Nem is lenne ennél szebb dolog. Ám a cikk megjelenése után értetlenkedő pécsi buszsofőrök kerestek meg minket. Ők azt mondják: nemrég már meg is kapták az ősztől érvényes részletes fordákat (a részletes vonalak, illetve a hozzájuk rendelt járművek listáját – a szerk.), benne az új, átszabott járatokkal és minden egyébbel. Úgy tudjuk, hogy már a sofőrök átcsoportosításán is dolgoznak az egyes állomások között.

Akkor viszont felmerül a kérdés: ha már megvan az új menetrend, sőt, a részletes fordák, akkor mi a kénköves ménkűhöz kezdenek az újonnan beérkező javaslatokkal? Illetve egy teljesen átszabott menetrend részletes lebontása is hetekig tartó munka, tehát társadalmi egyeztetés ide vagy oda, azt kell feltételezzük, hogy ez a döntés már egy hónapja megszületett.

Az ügyben megkerestük a Biokomot, várjuk a reakciójukat. Hofekker Ferenc, a Tüke Busz mellett működő szakszervezet vezetője meglehetősen furcsának nevezte az eljárást. A szakszervezeti vezető már korábban is kifejezte aggodalmát a tervezett átalakításokat illetően. Ott is szó esett a társadalmi egyeztetésről. Mint mondta, ő is tett fel kérdést, de semmilyen reakció nem érkezett rá, és mások is panaszkodtak arra, hogy pusztába kiáltott szó volt az észrevételük.