Jégkár keseríti a szekszárdi borászok életét

2017. augusztus 9. 15:06 2017. aug. 9. 15:06

Több száz hektáron esett jégkár miatt a tavalyinál kisebb szőlőtermést várnak a szekszárdi borvidéken, a nem károsodott területeken ugyanakkor jó minőségű szőlőt szüretelhetnek a termelők.

A 2170 hektáros borvidéken Bátaszék és Báta térségében július végén pusztított jégeső mintegy 550 hektáron károsította a szőlőültetvényeket - mondta Nagy István, a bátaszéki hegyközség elnöke az MTI-nek.

Van olyan, 70 hektáros ültetvény, ahol nem csak a fürtöket, hanem a leveleket és a vesszőket is tönkretette a jég, több táblában 90-100 százalékos a kár. A térségben három évtizede nem tapasztaltak hasonló jégverést - tette hozzá.

A jégeső jó termőképességű, 8-10 éves ültetvényeket ért, van ahol nem is érdemes szüretelni - jegyezte meg. A károk felmérése jelenleg is folyamatban van; az érintett területeken 80 mázsás átlagtermésre számítottak, a kár nagyságát eddig több százmillió forintra becsülik. A termelők a kárenyhítési alapból a terméskiesés értékének 30 százalékára számítanak - mondta a hegyközségi elnök.

Heimann Zoltán, a borvidék elnöke arról számolt be, hogy ott, ahol nem érte kár a szőlőket, jó termés ígérkezik, és kiemelkedő évjáratban bíznak.

A szüret hivatalosan augusztus 7-étől a korai fajták, cserszegi fűszeres, irsai olivér szedésével kezdődött, majd az oportóval folyatódik. Augusztusban a kékszőlők szürete is elkezdődik, szeptemberben a legnagyobb területen termő kékfrankos egy részét szedik, majd októberben a cabernet fajták és a merlot szürete következik.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának adatai szerint a szekszárdi borvidéken közel 60 szőlőfajtát termesztenek, a legnagyobb területet, 602 hektárt a kékfrankos foglalja el, 470 hektár a cabernet fajták, 362 hektár a merlot ültetvények nagysága, a fehér fajták közül az olaszrizling a legjelentősebb, 95 hektáron.

A borvidéken 2016-ban 2174 hektáron 133 ezer mázsa szőlőt szüreteltek, az újbor mennyisége 92 151 hektoliter volt. Az átmenő borkészlet mennyisége 85 656 hektoliter.