Jönnek a zivatarok - figyelmeztetés a Dél-Dunántúlon

2017. augusztus 11. 09:07 2017. aug. 11. 09:07

Az egész Dunántúlra figyelmeztető előrejelzést adtak ki a pénteki hidegfrontot kísérő zivatarok miatt, ugyanakkor még a hőség miatt is érvényben van a veszélyjelzés térségünkben. Csütörtök este Vasban és Zalában már pusztított, Kenézben emberéletet is követelt a szélviharral érkező égzengés.

Továbbra is országszerte tartós hőségre figyelmeztet a meteorológiai szolgálat; a fővárosban és öt megyében harmadfokú figyelmeztetés van érvényben.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint Budapesten, Pest, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyére péntekre is a legmagasabb fokú (piros) figyelmeztetést adták ki. Szintén a hőség miatt Baranya, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyében másodfokú, Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Nógrád, Veszprém és Zala megyében elsőfokú a figyelmeztetés.

Azt írták: lassanként kezd visszaszorulni a meleg délkelet felé; ekkor a Nyugat-Dunántúlon már 25 Celsius-fok alá csökken a napi átlaghőmérséklet, míg másutt marad a 27-29 fokos középérték. Az előrejelzés szerint a csúcshőmérséklet általában 32-38 fok között valószínű, de a nyugati határvidéken csupán 29, 30 fok valószínű. Késő estére 22-30 fok közé hűl le a levegő.

Kiemelték továbbá, hogy napközben a Dunántúlon több helyen lehetnek zivatarok, sőt, heves zivatarok is, melyeket jégeső, viharos (akár 80-100 kilométer/órás) széllökések és intenzív csapadék kísérhet.

A heves zivatarok és a felhőszakadás veszélye miatt elsőfokú figyelmeztetéseket adtak ki Baranya, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére.

Frissítés - Baranya már nem sárgul

Az Országos Meteorológiai Szolgálat napközben módosított térképe szerint Baranya megye tekintetében visszavonták a korábban kiadott figyelmeztetést a heves zivatarok és felhőszakadások miatt. Somogyban és Tolnában azonban még mindig van esély egy-egy zuhéra.

Durva pusztítás Vasban és Zalában

Csütörtök este a nyugati országrészbe már benézett a vihar, és pusztított is. Az Időkép szerint délnyugati irányból erős zivatarok érték el Zala és Vas, majd Győr-Moson-Sopron megyét csütörtök este, a viharokat felhőszakadás, jégeső és viharos széllökések kísérték, helyenként 113 kilométer per órás szelet is mértek.

A Vas megyei Kenézben a szél letépett egy háztetőt, majd annak egy részét, egy gerendát egy autóra hajított. A Vaol.hu cikke szerint a gerenda az autót vezető 35 éves nő mellkasának csapódott, akit már nem lehetett megmenteni.

Zalában péntek reggelig 184 esetben riasztották a tűzoltókat - írta honlapján a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A vihar leginkább Lenti és Zalaegerszeg vonzáskörzetét érintette, így innen érkezett a legtöbb segélykérő hívás is. A több, mint száz kilométeres szél jelentős károkat okozott a vasúti felsővezetékekben és az áramszolgáltatásban is, így az éjszaka során késések voltak a vonatforgalomban Zalaegerszeg és Zalaszentiván között, valamint jelenleg sincs áram közel 7000 ezer fogyasztónál a megyében. Személyi sérülés egyetlen esetben sem történt - jegyzi meg a közlemény.