Összeírja a kutyákat a pécsi önkormányzat

2017. augusztus 11. 11:19 2017. aug. 11. 11:19

Lajstromba veszi idén is a kutyákat a pécsi önkormányzat, a napokban Egyetemváros környékén landoltak a postaládákban a kérdőívek. A kétoldalas paksaméta egyik oldalának felén csak a figyelmeztetés olvasható, hogy milyen szabálysértést követ el az, aki nem tölti ki a lapot. Szeptember közepe a határidő.

Tizenhárom pontból álló, kétoldalas kérdőívek lepték el a napokban Egyetemvárosban a postaládákat, az irkán a pécsi önkormányzat kíváncsiskodik, hogy ki mennyi kutyát tart otthon.

A kérdőíven, melynek visszaküldési határideje szeptember 15., a tartott kutyák számára, az ebtulajdonosok és ebtartók nevére és címére, a kutya (kutyák) fajtájára és fajtajellegére (valamint nemére, születési idejére, színére és hívónevére) kérdeznek rá.

Az önkormányzat arra is kíváncsi, hogy van-e a blökiben mikrochip (és ha igen: mi a sorszáma, mikor lett beültetve, melyik állatorvos tette bele); ivartalanítva van-e a kutya (ha igen: ki és mikor ivartalanította).

Arra is rákérdez a helyhatóság, hogy mikor lettek a kutyák veszettség ellen beoltva, mi az oltási könyvük száma, milyen oltóanyagot kaptak veszettség ellen (gyártási szám, név, állatorvos neve, bélyegzője száma).

A kérdőíven szerepel még egy olyan kérdés, amely a "veszettség szempontjából aggályos eb/ebek megfigyelési státuszának ténye, időpontja" témakört boncolgatja, valamint még arra is rákérdez az önkormányzat, hogy van-e a kutyusoknak kisállatútlevele (és ha van: száma, kiállításának időpontja, kiállító állatorvos neve és kamarai bélyegzőjének a száma).

A 13 kérdés a kettéhajtott A/4 jellegű papír másfél oldalát tölti ki, a maradékon egy kitöltési útmutató mellett a városháza dörgedelmei olvashatóak, hogy milyen szabálysértést követ el az, aki ezt a kérdőívet nem tölti ki és juttatja vissza nekik szeptember 15-ig. Az állatvédelmi bírság is be van lengetve, mint szankció a kitöltés elmulasztása esetén.

Ahogy azt egyszer a Jakabhegyi Irgalmatlan Rend főapátja, SK atya is megmondta: "az ígéret szép dolog, de máglyával fenyegetőzni sokkal egyszerűbb."