Nagyot zuhant a barna kányák száma a megyében

2017. augusztus 13. 07:43 2017. aug. 13. 07:43

A vörös kányák és a békászó sasok költése is sikeres volt Baranyában, a barna kányák állománya viszont egyharmadnyit csökkent - közölte a Madártani Egyesület a legfrissebb hírlevelében.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Baranya Természeti Értékeiért Alapítvány közös tájékoztatása szerint a megye vörös kányáinál terjeszkedést figyeltek meg a szakemberek.

Mint írták, a vörös kányák négy ismert baranyai fészke közül még a tél folyamán kettő megsemmisült, egyet pedig hollók foglaltak el.

A költési időszakban a kányák mozgása alapján 3 új fészket sikerült megtalálniuk az egyesület munkatársainak, így idén is négy pár költését kísérhették figyelemmel. Mindegyik pár sikeresen költött,a a fészkekből összesen 8 fióka repült ki. Az egyik pár esetében a pótköltés volt eredményes.

Az ismert fészkeken kívül még további 4 helyen valószínűsíthető a kányák költése, mely alapján a megyei állományt minimum 8 párra becsülik. A faj továbbra is a hazai madárfauna egyik legritkább költő faja, Baranya az országos állomány kétharmadának ad otthont.

A barna kányákról nem érkeztek ilyen pozitív hírek. Mint írták, fészkeiket a téli viharok alaposan megtépázták, azok mintegy 40%-a semmisült meg. Ezt nem ellensúlyozta a téli fészektérképezések során megtalált 5 új fészek.

Kotló madarakat mindössze 10 helyen figyeltek meg, ami 7 párral kevesebb a tavalyinál. A szakemberek beazonosították további 8 pár revírjét (fészkelési területét) is, de így is egyharmaddal csökkent a megyei állomány az egy évvel korábbihoz képest.

És hogy valami pozitívval zárjuk a cikket: a békászó sasoknak bejött az élet. A faj egyetlen ismert baranyai fészkét tavasszal ismét elfoglalták a sasok. A fészkelőhely környékét többször is erős viharok sújtották, de szerencsére a szülőmadarak kitartónak bizonyultak, és ezúttal is sikeresen felnevelték egyetlen fiókájukat.