21 évesek lesznek az "új" Volvo-buszok, mire kifizeti a Tüke a hiteleket

2017. augusztus 16. 07:15 2017. aug. 16. 07:15

A Buszcsere Programban felvett közel 6 milliárd forintnyi hiteleit a Tüke Busz Zrt. egy dokumentum szerint 2028-ig fogja törleszteni. Addigra a mostani újabbnak mondható Volvók egy része 21 éves lesz.

Az elmúlt pár évben közel 6 milliárd forintnyi hitelt vett fel a Tüke Busz Zrt. a pécsi önkormányzat felhatalmazásával, hogy abból új buszparkot építsen ki - írtuk hétfői cikkünkben.

Most végre előkerült az akkor még hiányzó melléklet is az önkormányzati előterjesztéshez, így végre kiderült, hogy milyen ütemtervvel készül a társaság visszafizetni a tetemes összeget.

A Tüke Busz Zrt-nek 2028-ig kell visszafizetnie a felvett 5,973 milliárd forintot (ez kamattal együtt ennyi).

Így tervezi a törlesztést a társaság:

A Tüke Busz által készített dokumentumból az is kiderült, a társaságnál nagyon várnak egy vissza nem térítendő támogatásra. Ha az bejönne, akkor éves szinten 7-800 millió forintot spórolhatna mind a társaság, mind pedig a pécsi önkormányzat, amely a működési költséghozzájárulást adja.

A dokumentumban szerepel az is, hogy a használtan megvett Volvók első forgalomba állítása 2007 negyedik negyedévében történt meg Hollandiában - vagyis a buszok egy része most 10 évesnek mondható. A kilométer-telítettsége a buszoknak a 260 ezer és a 600 ezer kilométer közti sávba tartozik.

2028-ra, mire a hiteltartozást vissza szeretné fizetni a Tüke Busz, a Volvók egy része már 21 éves lesz.