Fiókástul tolta a villanyvezetékekre a vihar a baranyai gólyafészket - fotó

2017. augusztus 18. 14:48 2017. aug. 18. 14:48

Óriási szerencsével menekült meg az a gólyacsalád, melynek fészkét egy vehemens vihar rátolta a magasfeszültségú villanyvezetékekre.

Amint arról a Duna-Dráva Nemzeti Park augusztus 16-án beszámolt, a fészek - melynek pontos helyét nem adta meg a park - idén tavasszal épült, miután a régi egy része leesett.

Zavartalanul folyt benne a költés, aztán egy július végi vihar kis híján tönkretette. A park tájékoztatása szerint egy éjszaka olyan erejű szél söpört végig a környéken, ami a fészket az oszlopról rátolta a villanyvezetékekre. Reggel a fiókák az így áthelyezett lakhelyükön álltak. A szülők tovább etették őket, mintha otthonuk nem a két oszlop között félúton lógna a levegőben.

Az áramszolgáltatás zavartalanságának biztosítása miatt el kellett távolítani a fészket és a fiókákat a drótokról. A kisgólyák már elég nagyok voltak, a szakemberek becslése szerint egy hét választotta el őket a kirepüléstől. Ez kizárta annak a lehetőségét, hogy emelőkosaras autó segítségével szedjék ki őket.

A megoldás az lett, hogy áramtalanítás után alulról próbálták meg kitessékelni a fiókákat egy kis repülésre. A két kisgólya végül elhagyta a semmi felett lógó fészkét, visszament az oszlopra, ahol felcseperedtek. A felnőtt madarak ezután itt nevelték őket, még egy kevés ágat is hordtak alájuk.

A park tájékoztatása szerin már csak éjszakázni járnak visszaa kicsik és a szülők, nappal a közeli réten táplálkozik az egész család.