Nem hagyják pusztulni a védett épületeket Tolnán

2017. augusztus 20. 12:41 2017. aug. 20. 12:41

Idén is folytatódik a helyi védelem alatt álló épületek felújítása Tolnán, ahol az utóbbi évtizedben több mint ötven védett ingatlan újult meg önkormányzati támogatással a helyi értékvédelmi rendelet alapján.

Tolnán 2005 óta lehet támogatást igényelni helyi védelmet élvező épületek felújításához; kezdetben ötmillió forintos keretre pályázhattak az ilyen ingatlanok tulajdonosai, jelenleg összesen évi kétmillió, ingatlanonként 400 ezer forint áll rendelkezésre - mondta Mireider László, a tolnai városháza műszaki osztályvezetője az MTI-nek.

Az eltelt 13 év alatt több mint ötven, 80-100 éves épület homlokzata újult meg. Idén négy épület helyreállítását támogatja az önkormányzat; a Bajcsy-Zsilinszky utcában egy polgári lakóház szerkezeti megerősítése és homlokzati felújítása, egy Malom utcai lakóház és egy-egy Béri Balogh Ádám, illetve Festetics utcai parasztház homlokzati felújítása kapott támogatást - tette hozzá.

A Malom utcában is felújítanak egy házat:

A védett épületek listáján 333 objektum, többségében lakóépület szerepel, amelyeket az önkormányzat két kategóriába sorolt. Az első csoportba azok kerültek, amelyek közel állnak az építés korabeli megjelenéshez és érdemes a homlokzati díszeket, nyílászárókat védeni, a második kategóriába azok a házak tartoznak, amelyeknek homlokzati díszei már eltűntek, de az épület tömege illeszkedik a város építészeti képéhez. Minden esetben eredeti fényképek alapján tervezik meg helyreállítást, igyekeznek megőrizni a felhasznált anyagokat, formákat és színeket.

A legértékesebb védett ingatlanok az egykori kereskedőházak, amelyek a 19. század végén, 20. század elején eklektikus, szecessziós stílusban épültek - mondta Béres István, Tolna főépítésze. Ezeket a házakat gazdagon díszítették nyerstégla burkolattal, vakolatelemekkel, kváderekkel, ablak- és osztó párkányokkal. Sok, szintén eklektikus és néhány klasszicizáló polgári, paraszti lakóház is van az értéklistán, amelyeknek jellegzetessége, hogy felül zárt, kétszárnyú nagykapu emelte az épület egykori tulajdonosának presztízsét. A védelem alatt lévő házak között több hagyományos, tornácos parasztház, a parasztbarokkot idéző homlokzatú lakóház és néhány szecessziós villa is található.

A főépítész szerint az értékvédelmi támogatás, amelyre kevés önkormányzatnak van forrása, Tolnán jó hatással volt a városképre, hozzájárult ahhoz, hogy - a város 22 műemléke mellett - meg tudtak maradni a történeti városrészek.