Háziorvoshiány: hét baranyai településen van betöltetlen praxis

2017. augusztus 20. 13:57 2017. aug. 20. 13:57

Dacára annak, hogy a kormány pályázatot írt ki a legalább fél éve betöltetlen háziorvosi praxisokra, az ország minden területét érinti az orvoshiány. Egy friss összesítés szerint Baranyában hét helyen van tartósan betöltetlen pozíció.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ adataira támaszkodva térképet készített az 1001 orvos hálapénz nélkül csoport, melyen azokat a településeket jelölték meg, ahol tartósan betöltetlen gyermek vagy felnőtt háziorvosi praxisok vannak.

A térképet elnézve Baranyában Nemeskét, Sellyét, Ibafát, Vásárosdombót, Mecseknádasdot, valamint Mohácsot és Borjádot érinti az orvoshiány:

Nem segít a pályázat?

Amint azt a HVG megírta, a kormány a tartósan, vagyis legalább fél éve betöltetlen háziorvosi praxisok betöltésére pályázatot írt ki, a nyertes orvosok pedig több millió forint szabad felhasználású összeget kaphatnak. Az idei kiírás szerint ha valaki egy legalább 60 hónapja betöltetlen praxist hajlandó elvállalni, az akár nettó 20 millió forintot is kaphat.

A cikk szerint annyira nem vonzza az orvosokat a pályázat. 2016-ban csak 23 orvos élt a lehetőséggel, miközben egy idén májusi statisztika szerint 352 háziorvosi és 284 fogorvosi praxis volt tartósan betöltetlen.