Még egy szakszervezetis nyert pert a Tükével szemben

2017. augusztus 22. 08:23 2017. aug. 22. 08:23

A Pécsi STOP úgy tudja: Hofekker Ferenc után még egy, vele nagyjából egyszerre kirúgott szakszervezetis nyert pert a Tüke Busz Zrt-vel szemben. Rájuk jár a dorong, na.

Mint ismert, nemrég Hofekker Ferencnek adott a Kúria harmadik bíróságként is igazat a pécsi buszos céggel szemben. A Tüke Busz két vesztes per után fordult a Kúriához jogorvoslatért, de ott sem látták másként a Független Demokratikus Szakszervezet vezetőjének 2014 novemberi kirúgását, mint hogy annak indoka valótlan és okszerűtlen volt.

A minap újabb ügyben született hasonló ítélet. Sovák Attila neve Hofekkeré mellett a 2012 decemberi, ma már csak nagy pécsi buszleállásként ismert esemény során röppent fel először. 2014 végén nem csak Hofekkernek kellett távoznia a pécsi közlekedési cégtől, de többek között Sovák Attilának is.

- A keresetben azt kértük a bíróságtól, hogy a Sovák Attila ellen indított fegyelmi eljárást lezáró fegyelmi határozatot helyezze hatályon kívül a határozat jogellenessége miatt és kötelezze a Tüke Busz Zrt-t, mint alperest sérelemdíj megfizetésére – mondta el lapunknak Dr. Berkéné dr. Porpáczy Szilvia, Sovák (valamint Hofekker és a pécsi Független Demokratikus Szakszervezet) ügyvédje. - A Pécsi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság részítéletet hozott, amelyben Sovák Attila keresetét elutasította. A Pécsi Törvényszék viszont a részítéletet megváltoztatta és a fegyelmi határozatot hatályon kívül helyezte, mivel a Tüke Busz határozata jogszabálysértő volt.

Az ítélet szerint a Munka törvénykönyve és a kollektív szerződés „rendelkezéseibe ütközött, amikor Sovák Attila kötelezettségszegését megállapította a társaság annak szükségszerű jogkövetkezménye levonása nélkül, ami ezért öncélúnak tűnik, hiszen az eljárás anyagából semmilyen ésszerű módon nem tűnt ki, hogy az alperesnek milyen indoka volt arra, hogy a fegyelmi eljárás lefolytatását követően egy fegyelmi felelősséget megállapító határozatot hozzon anélkül, hogy bármilyen indokolt hátrányos jogkövetkezményt alkalmazott volna Sovák Attilával szemben”. Ez az eljárás a Törvényszék szerint sérti a Munka törvénykönyvében megfogalmazott jóhiszeműség és tisztesség követelményét.

A Tüke persze ezzel az egyébként jogerős ítélettel szemben is elment a Kúriára, de a felülvizsgálati kérelme hatástalan maradt, a Törvényszék ítéletét a grémium nemrég helybenhagyta, ahogyan korábban a Hofekker-ügy ítéletét is.