Lóháton és biciklin II. Lajos katonái nyomában

2017. augusztus 22. 12:55 2017. aug. 22. 12:55

Nem csak a természetet, de a történelmi emlékeket is őrzi a Duna-Dráva Nemzeti Park (DDNP): a mohácsi csata 491. évfordulója alkalmából katonai zarándoklatot szerveznek II. Lajos király seregének útvonalát követve Érdtől Mohácsig – stílusosan lovon és drótszamáron is teljesíthető a táv.

A DDNP partnere a Honvéd Kulturális Egyesület a szervezésben. Maga a zarándoklat ötlete nem újkeletű: gondolatát a Magyar Királyi Hadtörténeti Múzeum 1926-os kezdeményezése ihlette. Az intézmény akkori vezetője, Aggházi Kamil alezredes felhívására azokon a településeken, ahol a sereg táborozott, emléktáblákat helyeztek el. 1926-28 között, Érden, Ercsiben, Dunapentelén (Dunaújváros), Dunaföldváron, Tolnán, Szekszárdon, Bátán és Dunaszekcsőn avattak emlékhelyet.

Az idei túrára a kerékpáros csoport augusztus 25-én indul az érdi II. Lajos emlékműtől, majd sorra felkeresi és szalagot köt az elhelyezett emléktáblákra, végül augusztus 29-én érkezik a Mohácsi Nemzeti Emlékhelyre, ahol emlékünnepséggel tisztelegnek a csata hősei előtt.

A lovascsoport augusztus 23-án indul Érdről. Ha az utolsó pillanatban becsatlakozna, a nemzeti park honlapján megtalálja a túrák pontos ütemtervét és az emléktáblák helyét.