Parlagfűpara: másodfokú riasztás a Dél-Dunántúlon

2017. augusztus 22. 13:56 2017. aug. 22. 13:56

Bár a hétvégi hidegfront felfrissítette a levegőt, mostantól megint durvul a pollenszezon, az ÁNTSZ legfrissebb előrejelzése szerint másodfokú riasztás él a régióban.

Amint azt a tisztiorvosi szolgálat a honlapján közzétette, a hétvégén hazánkon átvonuló hidegfront, illetve az azt kísérő csapadékos idő hatására átmenetileg mérséklődött a parlagfű pollenkoncentráció, a hét első felében azonban várhatóan fokozatosan ismét erősödik a pollenterhelés.

Eszerint kedden már az Alföld és a Dél-Dunántúl után Dunántúl nagy részén is, szerdától pedig az Északi-középhegység középső területeinek kivételével országszerte nagyon magas koncentrációban lehet jelen a parlagfű pollenje. Emiatt az említett terüleken II. fokú riasztás lép életbe.

Az ÁNTSZ térképen is megmutatta a helyzetet, ami nem éppen szívderítő:

Mit tegyen, ha kínozza az allergia?

Ebben a kérdésben próbál segíteni néhány tanáccsal a népegészségügyi tisztiorvosi szolgálat. Eszerint érdemes minél kevesebb időt tölteni a szabadban, gyakran kell hajat mosni, mivel ott bújik meg a legtöbb allergén, és a porszívózást sem szabad hanyagolni.

Mindemellett a cipőt is naponta kell pucolni, valamint a ruhákat is érdemes naponta cserélni és mosni. Az ágyneműt is gyakran kell váltani, és lehetőleg ne a szabadban szárítsuk azokat, mert rátapad a pollen. Ha autózunk, azt felhúzott ablakkal tegyük, és hagyatkozzunk a kocsi pollenszűrőjének védelmére.