Pécsi csődhelyzet: Gulyás tájékoztatást és intézkedési tervet kér

2017. augusztus 23. 11:18 2017. aug. 23. 11:18

Az ÖPÉ-n megborult a pécsi közgyűlés augusztusi rendkívüli ülése, amit a Jobbik kezdeményezett. A valódi ellenzéki pártok egyenként szólalnak meg a várost sújtó likviditási gondokról. Gulyás Emil (MSZP) nyílt levélben szólította fel Pécs polgármesterét, hogy adjon részletes tájékoztatást a város és cégei pénzügyi helyzetéről és készítsen intézkedési tervet a problémák kezelésére.

Gulyás Emil levele teljes terjedelmében:

"Nyílt levél Pécs polgármesteréhez

Az MSZP Pécsi Szervezete nevében felszólítom, hogy rendkívüli közgyűlésen számoljon be a „kincstári revizorok” vizsgálatának megállapításairól, ha ez még nem fejeződött be, akkor annak állásáról. Tárja fel végre teljes mértékben a pécsi önkormányzat pénzügyi helyzetét, a költségvetési hiány nagyságát és keletkezésének okait.

Adjon részletes tájékoztatást az önkormányzat vállalatai – beleértve a nonprofit cégeket is – pénzügyi helyzetéről, likviditásáról, rövid- és hosszúlejáratú hiteleiről és ki nem fizetett számláiról.

Készítsen intézkedési tervet az önkormányzat és cégei likviditási problémáinak kezelésére az alábbi elvek figyelembe vételével:

1. Pécs lakossága és kis- és középvállalkozásai adóterhei ne nőjenek. (Erre annál is inkább szükség van, mert Pécsről többek között a túladóztatás miatt menekül el a lakosság és a tőke.)

2. Az önkormányzat vagyona ne sérüljön, a hitelfelvételek kapcsán se kerüljön veszélybe.

3. Készüljön elemzés az önkormányzat és vállalatai beruházásainak várható megtérüléséről, arról, hogy azok megvalósulása jelent-e többletterhet a város költségvetése számára. Amennyiben igen, akkor ezeket egyenként kell felülvizsgálni. Kivételes esetben a már elnyert pályázatok visszavonása is szóba jöhet a különösen gazdaságtalan beruházások esetén, mint például a Misina-tetőre tervezett jégpálya vagy a Pécsi Haditechnikai Park.

A polgármester tárja a nyilvánosság el az önkormányzat és cégei „szakértői szerződéseit” –közbeszerzési területen, jogi területen, közgazdasági és pénzügyi tanácsadás területén, valamit kommunikációs és propaganda területen – a pontos feladat-megjelöléssel, a feladatok elvégzéséről szóló beszámolókkal és fizetett összegekkel.

Adjon tájékoztatást az Fidesz-közeli álcivil szervezetek pénzügyi és egyéb támogatásától.

Készüljön összesítés az önkormányzat és cégei által kiírt pályázatok, beszerzések nyertes cégeiről, és az általuk elnyert közpénzekről.

Követeljük, hogy a polgármester a kormányzati szerveknél kezdeményezze az önkormányzat feladataihoz igazodó normatív pénzügyi finanszírozás növelését.

Ne a kormány eseti döntéseitől, kegyétől függjön Pécs sorsa! Pécs, 2017. augusztus 23.

dr. Gulyás Emil

önkormányzati képviselő, az MSZP városi elnöke"