Az MSZP a pécsi közgyűlés önfeloszlatását javasolja

2017. szeptember 1. 14:47 2017. szept. 1. 14:47

Már ha Páva Zsolt nem mond le posztjáról. Erről, a pécsi egyetemet és a várost sújtó problémákról beszéltek szocialista politikusok pénteken, a város napján közös ajtótájékoztatójukon.

Tóth Bertalan, Szakács László és Gulyás Emil tartott sajtótájékoztatót a Zsolnay negyedben pénteken délután.

- Pécs város napja van, bár ezt Pécs és az egyetem vezetése ma külön tartja meg, városunkba látogatott a miniszterelnök, tegnap gyámság alá helyezték Pécs polgármesterét – sorolta a sajtótájékoztató apropóit Tóth Bertalan, az MSZP parlamenti frakcióvezetője.

A politikus gratulált és sok sikert kívánt a pécsi egyetemnek. Hozzátette: a PTE áldozatul esett a Fidesz oktatási politikájának, a hallgatók száma kétharmadára, a magyaroké felére esett vissza. Bár 24 milliárdos fejlesztéshez jutott az egyetem, a Mészáros Lőrinchez köthető vállalkozás olyan túlárazott ajánlatot adott a szállások építésére, amit a PTE nem tud felvállalni, a rektor is arról beszélt: további forrásokra van szükség. A pénz Orbán Viktor szavaival ellentétben nem Pécsett, hanem nemstróman Mészáros Lőrincnél hasznosul.

Tóth kiemelte: Orbán a délelőtti ünnepségen beszélt a - PTE ünnepségén részt sem vevő – diákoknak a fősodorral és a multikulturalizmussal való szembemenésről. Ám a diákok láthatóan a Fidesz oktatáspolitikájával mennek szembe, egy friss felmérés szerint 540 ezer fiatal szeretné Magyarországot elhagyni.

- Azokat a kápókat, akiket most kancellárnak hívnak, 2018 után el kell zavarni az egyetemek mellől, utóbbiak kapják vissza az autonómiájukat – mondta Tóth Bertalan. – El kell zavarni a nemstróman befektetőket is, hogy a pécsi egyetem megvalósíthassa fejlesztéseit.

Szakács László, az MSZP parlamenti frakcióvezető helyettese elmondta: nem fogadják el, hogy ennyire méltatlan helyzetbe hoznak egy várost azzal, hogy a fideszes urak egymást leckéztetik, hogy törvénytelen módon létrehoznak egy irányító testületet – utalt a politikus a tegnap napvilágra került puccsra. Hozzátette: ráadásul azok ülnek a testületben, akik informálisan eddig is vezették a várost, és pontosan látszik, hogy ugyanazok az emberek ugyanazokat a hibákat fogják elkövetni.

– Pécsnek olyan vezetésre van szüksége, amely megakadályozza, hogy 15-20 ezer ember elvándoroljon – mondta Szakács. – Olyanra, amely együtt tud működni az egyetemmel és képes 10-15 ezer magyar hallgatót idevonzani és legalább 10 ezer munkahelyet tud itt teremteni. Olyan vezetés kell, amely nem zsáktelepülésként irányítja Pécset.

A politikus hozzátette: eddig Páva Zsoltnak megvolt az előnye, hogy évről évre kihúzta a várost a csávából a kormány, de már az sincs meg. Szakács beszélt Orbán Viktor ígéreteiről is.

– Azt mondta, a horvát határig megépül az autópálya, de csak a kökényi és a mohácsi elágazásig jutunk, Orbán hazudott a pécsieknek – így Szakács László. – Azt ígérte, fejleszteni fogják a pécsi ipari parkot, de ott 200 hektáron egyetlen csarnok áll, a többi kaszáló. A pécsieknek olyan miniszterelnökre és vezetőkre van szüksége, akik betartják a szavukat, akik alatt nem ismétlődnek meg a pécsi vízmű és a Zsolnay gyár körüli botrányok.

Gulyás Emil, az MSZP pécsi elnöke elmondta: szerdán este egy fideszes pártirodában olyan testületet hoztak létre, amellyel a demokrácia és az önkormányzatiság látszata is megszűnt.

- Ezért szeptember hetedikén, a közgyűlés előrehozott ülésén a szocialista frakció kezdeményezni fogja a pécsi önkormányzat önfeloszlatását – mondta Gulyás. – Azzal is megelégednénk, ha a polgármester lemondana és posztjára választást írnának ki, de ha erre nem hajlandó, még ebben a megalázó helyzetben sem, akkor csak egy megoldás van: a közgyűlés önfeloszlatása. Abban bízunk, hogy ezt az ellenzék mellett néhány fideszes képviselő is támogatni fogja.