Felhőszakadás és heves zivatar köszönhet be a Dél-Dunántúlra

2017. szeptember 2. 11:42 2017. szept. 2. 11:42

Az Országos Meteorológiai Szolgálat narancssárga figyelmeztető előrejelzést adott ki Baranyára és Tolnára felhőszakadás miatt. A két megyében heves zivatar miatt érvényben van a figyelmeztetés. Somogyban csak elsőfokú a felhőszakadás miatti figyelmeztetés.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a Dunántúlon nagyrészt erősen felhős idő várható szombaton, másutt eleinte több órára kisüt a nap, majd délutántól mindenütt megnövekszik a felhőzet.

Délelőtt még csak inkább a Dunántúlon és délen elszórtan, délutántól azonban egyre több helyen várható eső, zápor, zivatar. Helyenként jelentős mennyiségű csapadék hullhat. Este, késő este a délkeleti megyékben heves zivatar is lehet. A meteorológiai szolgálat több megyére is kiadott elsőfokú figyelmeztető előrejelzést a várható csapadék miatt.

Heves zivatar miatt Baranya, Tolna, Bács-Kiskun, Csongrád, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben van elsőfokú figyelmeztető előrejelzés érvényben. Ezekben a megyékben kis valószínűséggel kialakulhat heves zivatar (károkozó szél vagy nagy méretű jég kíséretében).

Felhőszakadás miatt másodfokú, narancssárga figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat a következő megyékre: Baranya, Tolna, Bács-Kiskun, Csongrád, Pest, Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén. Ezekben a megyékben intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 50 mm-t meghaladó csapadék hullhat.

Elsőfokú figyelmeztetést Komárom-Esztergom, Fejér, Somogy, Békés, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékre adták ki. Itt intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 mm-t meghaladó csapadék hullhat.

A szél a nap folyamán fokozatosan mindenütt északnyugatira, északira fordul, sokfelé megélénkül, időnként megerősödik, zivatar környezetében átmenetileg viharos lökések is lehetnek az előrejelzés szerint.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 30 fok között valószínű, északnyugaton, nyugaton várható a leghűvösebb, keleten, délkeleten a legmelegebb idő. Késő estére 14 és 23 fok közé csökken a hőmérséklet hasonló eloszlásban.