Pécsi csődhelyzet: Csizi Péter is megtalálta az igazi felelősöket

2017. szeptember 6. 10:00 2017. szept. 6. 10:00

Csizi Péter, a város új helytartója, Bánki Erik meghosszabbított keze szerint a városnak 7,5 milliárdos a hiánya, de persze erről is a szocialisták tehetnek. Hogy mekkora hitel alatt nyögnek a városi cégek, arról persze bölcsen hallgatott.

Ki vezeti a kócerájt?

Csizi Péter jött, látott, rágott rajta kettőt, majd kiköpte a pécsi puccs utáni fideszes valóságot az arra fogékony lapnak.

A Pécsi Újság.hu megkérdezte az országgyűlési képviselőt, hogy ha már ő lett ennek a pártközpontban kitalált pécsi döntéselőkészítő, de néha döntési helyzetben lévő gittegyletnek az ura, akkor mégis ki irányítja a várost.

Péter, Kertváros ura és narancsolója a következőt tudta mondani erre:

"Természetesen a polgármester, Páva Zsolt. Aki ismeri az önkormányzati törvényt, abban fel sem merülhet, hogy nem ő áll a város élén, hiszen ő Pécs megválasztott polgármestere."

Az a nagy büdös helyzet, hogy korábbi alpolgármesterként Csizinek is kellett volna ismernie az emlegetett törvényt, aztán mégis látjuk, hogy mi lett belőle.

Visszakozás

Bár a képviselő nagy arccal mondogat oda az interjúban, tapasztalható némi finomítás a múlt heti puccs után elmondottakhoz képest.

Csizi most ezt mondta:

"A testület nem az önkormányzat, hanem a Fidesz-KDNP frakció stratégiai irányítását végzi."

Ehhez képest múlt csütörtökön még ezt lehetett olvasni az önkormányzati újságban:

"(...) a város irányítását immáron egy új, stratégiai kérdésekben a döntéseket előkészítő, de sok esetben döntéshozó elnökség segíti a jövőben."

Ezt pedig akkor maga az országgyűlési képviselő nyilatkozta:

"Egy új politikai szakasz kezdődik a város irányításában."

Valószínűleg a múlt heti puccs során adott hurráoptimista kijelentései után valakik lekoppintottak az orrára a pártközpontból, hogy "ne legyetek már hülyék, fiúk, ilyen a világon sincs, hogy a polgármester fölé irányító testületet raktok", ennek köszönhető a meghunyászkodó, "csak a frakciót irányítjuk" fogalmazás.

Nem szeretnénk messzemenő következtetéseket levonni, de vélelmezhető, hogy a baranyai fideszesek magánakciója volt a palotaforradalom. Amiért nagyon nem dicsérték meg őket.

Az ősbűnösök a felelősek

Az interjúban - amelyben Csizi egyetlen kérdést sem passzolt le, és hú, de exkluzív volt - a helytartó elárulta, hogy mennyi a nagy büdös hiánya Pécs mandulafás városának.

[size="24"]7,5 milliárd forint.[/size]

De hogy kik tehetnek róla, az itt a nagyobb kérdés! Az ufók, a háttérhatalom, netalántán azok, akiknek a kék a szemük?

Hideg. Sőt. Trónok harcai értelemben vett téli hideg a Falon túl, a Mások és a jégzombik elől bujkálva.

A megfejtés (dobpergés):

A szocialisták!!!44!!!!

Bizony, azok a szocik, akik már 8 éve nem vezetik a várost, bepartizánkodáták magukat az önkormányzati munkafolyamatokba, és szabotőr módon addig-addig csavargatták a dolgokat, hogy miattuk jött össze a hiány. (Ahhoz képest, hogy 2013-ban Hoppál Péter egyenesen a bibliai kígyóhoz hasonlította őket, ez még egészen istenes.)

Muszáj idézni Csizit, ahogy megfejti a valóságot:

"Azt kell mondanom, a múlt árnyai nagyon messzire nyúlnak. A mostani hiány gyökere 2009. januárjában keresendő, amikor a szocialisták eladták a buszokat. Hogy konkrét legyek, a szocialista városvezetéstől örökölt problémák egy része a mai napig megvan. Nagyon sok esetben nemhogy rossz volt az alap, maga az alap is hiányzott.

A szocialistáknál nemcsak az volt a gond, hogy rosszul döntöttek, hanem sokszor nem is döntöttek. Gyakorlatilag az ő idejükben nem volt gazdaságfejlesztés. Regnálásuk alatt egy külföldi befektető érkezett, azóta ennek a tízszerese. Az elmúlt nyolc évet arra fordítottuk, hogy eltakarítsuk a szocialisták szennyesét. Ilyen volt például a közösségi közlekedés. Katasztrofális helyzetben vettük át, összeomlás szélén állt az egész, a járatok havonta ezer számra maradtak ki, s még ki is lopták a járműparkot egy külső cégbe. Hatmilliárdos hitelt vettünk fel a buszok cseréjéhez, a törlesztéséből fakad a hiány döntő hányada."

Gratulálunk Péter, ez igazán egy Pinokkió-díjas, Dózsa László (1942- )-érdemkeresztes érvelés volt.

Orbán Viktor, a segítő jobb

Az interjú további részében Csizi még megígérte, hogy nem lesz adóemelés a lakosság számára - pedig de -, volt még egy szoftos csokitolvajozás és "naponta kétszer tartotta a markát a jutalomért" félmondat is.

Az is kiderült, hogy lesz Orbán Viktor-i segítség, vagyis több mint valószínű, hogy Pécset a 2013-as 45 milliárdos adósságátvállalás után (amiről persze Csizi egy árva hangot nem mondott, mint ahogy a kirúgásokat és összevonásokat sem emlegette) ismét az állam, vagyis mi, adófizetők mentjük meg a balfasz városvezetés miatt megint a legatyásodás felé mozgó Pécset.