A párttal, a néppel egy az utunk

2017. szeptember 7. 14:13 2017. szept. 7. 14:13

A Fidesz jövője és a pécsi közgyűlés dísztermének rendje is biztos kezekben van. A baj csak az, hogy ugyanazokban.

Azt, hogy ezen a fotón kik vannak, talán nem kell túlmagyarázni: Csizi Péter és a Fidelitas büszke pécsi – baranyai? – ifjú harcosai.

Ezzel eddig nincs is semmi baj. A baj majd csak most jön. A pécsi közgyűlés csütörtöki ülését komoly érdeklődés övezte már előzetesen. Soha nem kellett még a sajtó munkatársainak regisztrálnia, most igen. Ám a helyzet még ennyire sem volt derűs, a helyszínre érkezőket szokatlan dolgok fogadták. A városházán, főleg a díszterem – ahol az ülés szokott lenni – környékén hemzsegtek a különböző egyenruhájú és méretű őrök-beengedőemberek-közterület-felügyelők. Ám ez sem akadályozott meg egy nagy csapatnyi bátor nyugdíjast, hogy gyakorlatilag elfoglalja a díszterem nézősorait. Nagyjából úgy nyolc óra magasságában, egy órával kezdés előtt. Félreértés ne essék, mi tiszteljük a kort, nagyra tartjuk, ha valaki érdeklődik a város közügyei iránt. Aztán hogy az idősek némelyike valamilyen belső indíttatásból szükségesnek érezte megzavarni az MSZP sajtótájékoztatóját, az is lehet merő véletlen.

Csak hát ugye az ember jóhiszemű, de azért nem teljesen hülye. Hogy éppen egy ilyen fontos közgyűlésre ne tudjon a helyére ülni a sajtó, meg senki más se férjen be nagyon, mert a fürge nyugdíjasok már nyolckor teletömörülték a termet, és hogy mindez spontán és véletlenül történt, hát, sok csudát láttunk már, de azért itt felmerül valamiféle fideszes úri huncutság megalapozott gyanúja.

Egy emelettel feljebb sem volt sokkal jobb a helyzet, ott meg szintén spontán fiatalokkal volt tele a karzat. De annyira, hogy a Népszava, korábban évtizedeik a Népszabadság tudósítója csak úgy fért be egy kollégájával, hogy egy fiatal kikísért két másik fiatalt.

Persze a jóhiszemű betűvető ezen sem csodálkozna feltétlenül, ha a fenti képen bekarikázott két arc – illetve legalább ez a kettő - nem tűnt volna fel a karzaton, mint afféle felső világ urai, akik szervezték ott az életet, például helyet csináltak a sajtósoknak.

Szóval a véletlennek kellene valahogy összhangba kerülnie a sajtóregisztrációval és az életkor szerint rétegezve tömött termekkel.

Aztán mégis megtörtént a csúfság. A tömött sorok ellenére is bejutott a ballibsi média és azóta is kitartóan tudósít az eseményről. Bejutott Berkecz Balázs, az Együtt politikusa is, bele is kiabált, ki is vezették a teremből. A közbedurrogó idősek ellenére is megtartotta az MSZP két politikusa a sajtótájékoztatóját.

Sőt, még egy „elvesztette önkormányzat jellegét” molinó is előkerült minden óvintézkedés ellenére. Az egyébként nem túl vidám közgyűlésnek ez volt a legvidámabb jelenete, az alábbi képen látható fiatal ugyanis azonnal odaszaladt, és belefúrta az arcát.

Szegénynek biztosan rettenetes látásproblémái lehetnek, mert hát azért elég nagy betűkkel van írva az a molinó. Vagy megint csak valami más van a háttérben, de arra aztán gondolni sem merünk. Valószínűbb valamilyen súlyos látóideg-probléma, vagy egy szerencsétlen influenza, ami miatt éppen az Á betűnél hiányzott az iskolából. Mindenesetre ha őt is felismeri a lenti képen, mondjuk mert a helyi Fidelitas vezetője, akkor ne csodálkozzon nagyon.