Nem akar halálra égni? Akkor ezt okvetlenül olvassa el

2017. szeptember 10. 10:11 2017. szept. 10. 10:11

Kiemelt megelőzési kampányt indított a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a tűzesetek megelőzése érdekében. Amint azt az általuk közölt példa is mutatja, nem alaptalanul.

Amint azt katasztrófavédelem a honlapján bejelentette, kiemelt megelőzési kampányt indított a halálesetekkel és személyi sérülésekkel járó tűzesetek számának csökkentése érdekében.

Ha most csak legyint, hogy ugyan, hát nincs is ilyenből sok, sajnos ellent kell mondjunk. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság tájékoztatása szerint 2015-től egészen 2017. szeptember 8-ig tizenegyen vesztették életüket Baranyában tűzeset következtében, öt ember pedig súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett.

A 2016-os évben kiemelkedően magas volt azon tűzesetek száma, amely halállal vagy súlyos sérüléssel járt. Az elmúlt évben hatan vesztették életüket, négy esetben pedig súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedtek az érintettek.

A tűzoltóság egy szomorú példát is felhozott, hangsúlyozván, mennyire valós is veszély. Mint írták, 2016. május 22-én a hajnali órákban riasztották a pécsi tűzoltókat Kővágószőlősre, ahol egy Újtelepi több lakásos épületből dőlt ki a füst. A háromszintes társasház egyik első emeleti lakásában keletkezett tűz.

A tűzoltók kiérkezése előtt tizenhét embert tereltek ki a rendőrség munkatársai, majd a pécsi egységek megkezdték a beavatkozást. Az érintett lakásban egy ágy égett, amelyben egy elhunyt férfit találtak. A holttest mellett az ágy és egy könyv is megégett. A lakásban már korábban megszűnt az áramszolgáltatás, így az ott élő férfi alternatív eszközökkel világított. A tragikus eseményt megelőzően a férfi vélhetően elaludt, a magára hagyott égő gyertya pedig meggyújtotta a közelében lévő éghető anyagokat.

Az eset tanulsága, hogy égő gyertyát illetve egyéb nyílt lángú világító eszközöket nem szabad felügyelet nélkül hagyni, éghető anyagot, pedig nem tartsunk a közvetlen közelükben.