Igen jó évjáratban bíznak a villányi borászok

2017. szeptember 12. 15:41 2017. szept. 12. 15:41

Szüretelik az oportót, rozénak szedik a merlot-t és a pinot noirt a villányi hegyközségben. Ha különösebben extrém esők nélkül kitart az ősz, remek évjárat lehet a 2017-es.

Nagy Gergely, a mintegy 2500 hektáros villányi szőlőterület hegyközségi tanácsának titkára a Pécsi STOP érdeklődésére elmondta: most szüretelik az oportót – újkeletű nevén portugiesert-, de szedik a gazdák a merlot rozének, és a pinot noirt is, bár ez utóbbi lassan vörösbornak is elég érett lesz.

Nagy Gergely hozzátette: nagyon szép a szőlő és a mennyiség kielégítő a villányi lankákon. Bár idén tavasszal komoly fagykárok voltak hazánkban és Európa több szőlőtermő vidékén, ez szerencsére elkerülte Villányt és környékét.

A gazdák most abban reménykednek, hogy az ősz fennmaradó része száraz és csapadékmentes legyen, akkor igen jó évjáratnak örülhetnek. Ha nem így lesz, az inkább plusz költséget jelent majd, amit a védekezésre kell fordítani, minőségbeli romlással már nem számolnak.

A kékoportó villányi terület egyik jellegzetes fajtája. Villány kedvelt testes, karakteres vörösborait adó bordeaux-i fajták közül általában szeptember közepén kezdik szüretelni a 293 hektáron termesztett Merlot-t, 330 hektárról a Cabernet Franc-t. Októberben szedik a Sauvignont, amelyet 437 hektáron termelnek.