Tóth: nyolc év kormányzás után visszamutogatni szélhámosság

2017. szeptember 15. 13:39 2017. szept. 15. 13:39

Kampányt indít az MSZP a pécsi önkormányzat feloszlatása érdekében. Tóth Bertalan baranyai szocialista képviselő, frakcióvezető szerint az illegitim és értelmezhetetlen kormánypárti bizottságok is azt mutatják, hogy a fideszes városvezetés már nem tudja irányítani Pécset. Arról is hallani szerinte, hogy az államnak adnák át a Király utcai üzlethelyiségeket a hiány mérséklése miatt.

- Kampányt indít az MSZP, hogy a pécsi önkormányzat oszlassa fel magát és írjanak ki előrehozott választásokat - jelentette be pénteki pécsi sajtótájékoztatóján Tóth Bertalan szocialista országgyűlési képviselő, az MSZP parlamenti frakcióvezetője.

Tóth Bertalan elmondta, Pécs város költségvetési helyzete, illetve az arra adott fideszes megoldási javaslatok miatt indítják a kampányt, ugyanis a javaslatok nem segítik a probléma, a 7,5 milliárdos hiány megoldását, ezért kell új választás, hogy új testület és új polgármester legyen.

A frakcióvezető szerint teljesen elfogadhatatlan, hogy jogilag értelmezhetetlen és illegitim bizottságokat hoznak létre, az egyiknek valamilyen irányítási, míg a másiknak valamilyen ellenőrzési jogköre van úgy, hogy ilyen irányú döntést a közgyűlés nem hozott.

- Az egyik bizottság a Fidesz-KDNP frakciószövetség által felállított valami, ami teljesen értelmezhetetlen, az úgynevezett tényfeltáró bizottság pedig a polgármester felkérése alapján működő valami, amiről ugyancsak nem tudjuk, hogy pontosan micsoda, mert a közgyűlés ebben nem hozott döntést. Mi azt mondjuk, hogy nem bizottságok felállítására van szükség, hanem a problémák megoldására, de azt is látjuk, hogy ez a városvezetés ezzel a polgármesterrel az élen erre teljesen alkalmatlan. Valószínűleg ezért is helyezte a Fidesz gyámság alá a polgármestert, ami közjogi nonszensz és a pécsiek megszégyenítése, hiszen a pécsiek dönthetnek arról, ki vezeti ezt a várost - így Tóth Bertalan.

A szocialista politikus szerint a tények azok, hogy 2013-ban a kormányzat átvállalta Pécs adósságát, 2015-ben Páva Zsolt olyan kijelentést tett, hogy a városnak alig van adóssága, fizeti a számláit, rendben a költségvetés, indulhat a fejlődés. 2017-ben viszont ő maga ismerte el, hogy 7,5 milliárdos hiánya van az önkormányzatnak, aminek az összetevőit a mai napig nem lehet ismerni, és a hiány leküzdésére való megoldásokat sem lehet látni.

Tóth Bertalan hozzátette, a kormányzat az utóbbi években az "önhiki" (önhibáján kívül hátrányos helyzetben lévő önkormányzatok támogatása; ezt manapság úgy hívják: rendkívüli önkormányzat támogatás - a szerk.) keretéből évente adott támogatást, volt, hogy milliárdon felül, ebből ő azt feltételezi, hogy a mostani hiány már akkor is létezett és folyamatosan újratermelődött.

- 2010 előtt az önkormányzat hiánya leginkább az általa működtetett nagy intézményrendszer miatt keletkezett, és leginkább abból, hogy az akkori kormányzat folyamatosan emelte a közalkalmazottak bérét, de ennek a fedezetét nem biztosította. Ez számszerűen kimutatható, nem kell ezért tényfeltáró bizottságot létrehozni, hogy a bérek tekintetében keletkezett az önkormányzat akkori hiánya. De miután a Fidesz-kormány államosította az iskolákat, a szociális szférát, és sok-sok olyan feladatot elvont az önkormányzattól, ahol a hiány keletkezett, ezért teljesen érthetetlen, hogy ebben az új szisztémában ez a több milliárd forintos éves hiány miből adódhat - magyarázta Tóth Bertalan.

A frakcióvezető kitért arra, hogy az állami segítségnyújtásért cserébe az állam elvár bizonyos intézkedési tervet, hogy egyensúlyba hozza a költségvetését: ehhez vagy a bevételeket növelni, vagy a kiadási oldalt kell csökkenteni. Szerinte ugyanakkor nem látszik, hogy a pécsi városvezetés a kiadásokon csökkentene, nem látszik, hogy a haveri, tanácsadói, ügyvédi és marketingszerződéseket felmondanák. Tóth kijelentette, erről meg fogják kérdezni az önkormányzatot és önkormányzati cégeket, mivel szavai szerint 2014 előtt közel félmilliárdot szivattyúzták ki ilyen jogcímeken a költségvetésből. Ami látszik, hogy adóemeléssel próbálja a városvezetés növelni a bevételeket.

Tóth Bertalan szerint vannak olyan hírek, hogy a pécsi városvezetés az önkormányzati ingatlanokat értékesítené, ezzel csökkentve a hiányt. Az MSZP úgy értesült, a reptér értékesítésén túl azon dolgoznak most szakemberek, hogy a Király utcán és Széchenyi téren található üzlethelyiségeket akarják átadni az államnak, ez mintegy 6,2 milliárd forint lenne. Ez a frakcióvezető szerint hosszú távon újra csődhelyzetet okozhat, mivel a város kvázi lemond a neki bevételt hozó ingatlanokról, és nincs garancia arra nézve, hogy a hiány ne alakuljon ki újra.

Az MSZP ezért akar új és komolyabb városvezetést, amit a fideszes többség nem tud prezentálni, és a gyámság alá helyezett Páva sem tud megoldást nyújtani, ezért van szükség az önfeloszlatásra és az időközi választás kiírására Tóth szerint.

- Nyolc év kormányzás után visszamutogatni, az szélhámosság és a felelősség elkerülése. Vállalni kell a fideszes városvezetésnek a felelősséget - fogalmazta meg a frakcióvezető.

Ennek érdekében indítja a hétvégétől a kampányt az MSZP, amely az év végéig fog tartani. A kampányt kitelepülésen, szórólapokon, külön újsággal, Facebookon, személyesen tartják majd, és aláírást is gyűjtenek az időközi választás érdekében. Tóth Bertalan hozzátette, helyi népszavazást nem lehet kiírni ilyen ügyben, így az aláírásgyűjtés csak a nyomásgyakorlás része lesz.

A Fidesz válasza: elmúlt nyolc év előtt elmúlt nyolc év

A sajtótájékoztatóra egy semmitmondó közleményben reagált a Fidesz. Mint írták, a szocialistáknak inkább a 2002 és 2009 között osztogatott jutalmakat kellene visszafizetniük és visszafizettetniük.