Még mindig a 6-os főút az egyik legveszélyesebb az országban

2017. szeptember 16. 13:21 2017. szept. 16. 13:21

Továbbra is a veszélyes magyarországi közutak élén áll a 6-os főút, mely Budapesttől 262 kilométeren keresztül kígyózik a somogyi Barcsig és a horvát határig.

A Központi Statisztikai Hivatal 2016-os Közlekedési baleseti statisztikai évkönyvének adatait vette alapul a hvg.hu, amely alapján rangsorolta, tavaly melyik közút volt a legveszélyesebb.

A cikk szerint az Alföldet keresztülszelő 4-es és a Budapest és a horvát határ közt húzódó 6-os főút a két legveszélyesebb hazai közút. Tavaly a 4-es főúton 13, míg a 6-os főúton 12 halálos baleset történt.

"A 352 kilométer hosszú 4-esen tavaly átlagosan minden másnap legalább egy, könnyű sérüléssel járó baleset történt. A 262 kilométeren át kígyózó 6-oson és a 171 kilométer hosszú M1-es autópályán ezzel szemben durván minden harmadik napon következett be halállal, vagy sérüléssel végződő kisebb-nagyobb szerencsétlenség. Az 5-ös és a 7-es főúton (Budapest-Szeged, illetve Budapest-Letenye) négynaponta kellett átlagosan mentőt hívni" - olvasható a Napi.hu cikkében.

Ha azonban a magyar közutaknál a balesetek száma mellett a pálya hosszát is vizsgálják, akkor máshogy alakul a veszélyes utak listája.

A cikk szerint innen közelítve a dolgot a "leghalálosabbnak" a Budapest és nógrádi Parassapuszta között 78 kilométeren húzódó 2-es főút számít, ott ugyanis tavaly 5 halálos, és 60 súlyos, vagy könnyű sérüléssel járó baleset történt. A másik ilyen a Székesfehérvár és Rábafüzes közt 190 kilométeren át húzódó 8-as főút, amelyen tavaly 8 halálos és 91 súlyos, vagy könnyű sérüléssel járó baleset történt.

(Címlapi kép: a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság felvétele a 6-os főúton Botykapeterdnél történt, két halálos áldozattal járó szeptember 2-ai balesetről.)