Harmadával csökkenhet a gáz ára

2017. szeptember 18. 15:54 2017. szept. 18. 15:54

És még 10-10 százalékkal az áramé és a távhőé. Semmi más nem kéne hozzá, csak hogy a Fidesz elfogadja az MSZP törvényjavaslatát, a forrásokat már feltárta a gázárakban régóta aktív pécsi politikus. Ugye, milyen egyszerűen hangzik? Aztán úgyse szavazza meg a jobboldal.

Törvényjavaslatot nyújt be az MSZP azért, hogy a kormány az átlagfogyasztás mértékéig 32 százalékkal csökkentse a földgáz, 10-10 százalékkal pedig az áram- és a távhőfogyasztás költségeit. Időszerű volna az árváltozás, hiszen miközben az energia egyre olcsóbb, a magyar fogyasztók terhei évek óta nem csökkentek. A Fidesz eddig kilencszer mondott nemet az árak mérséklésére az Országgyűlésben, most azonban a választások közeledtével nem kizárt, hogy még a téli fűtési szezon beindulása előtt előáll egy szociális alapú költséglefaragással. Fedezet van rá: a rezsicsökkentés miatt az államkasszában landoló milliárdok – írja cikkében a 168 óra.

A kormánynak tavaly volt egy olyan döntése, amely kivételesen az átláthatóságot szolgálta. Arra viszont nem gondoltak, hogy lesz olyan ellenzéki képviselő, aki ezt kihasználva veszi a fáradságot, és beleássa magát a számokba.

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője ezt tette, majd sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az állami tulajdonban lévő Magyar Földgázkereskedő Zrt. (MFGK) csaknem 51 milliárd forint hasznot húzott csak azon, hogy a lakossági gázszolgáltatóknak drágábban adta el a földgázt, mint amennyiért megvette, vagyis ennyivel drágábban kapták a családok a háztartási energiát annál, mint ami a piaci viszonyokból következett volna. Az MFGK-t tavaly óta ugyanis törvény kötelezi arra, hogy külön soron szerepeltesse a lakossági célú földgáz értékesítési és beszerzési árának különbözetét – írja a lap.

– Nem azzal van baj, hogy az állami földgáz-nagykereskedő cég nyereséget termel. Hanem azzal, hogy eközben a kormány a „rezsicsökkentés megvédése” címszóval évek óta mesterségesen magasan tartja a hatósági árakat, és a keletkezett nyereséget nem érvényesíti a háztartások energiaköltségében – magyarázta a 168 Órának Tóth Bertalan.

2014 nyara óta az olaj és a földgáz piaci ára nagyjából a felére esett vissza, de a hazai lakossági árak 2014 tavasza óta változatlanok. Tóth Bertalan úgy számol, hogy 2016-ban egy átlagos fogyasztású háztartástól az indokoltnál 22 140 forinttal többet szedett be a kormányzat a felhasznált földgázért. Vagyis: több mint 18 forinttal lehetett volna olcsóbb a gáz köbmétere.

Az MSZP ezért törvényjavaslatot nyújt be, amelyben kezdeményezi a sávos tarifarendszer visszaállítását, azt, hogy az átlagfogyasztás mértékéig – 1200 köbméterig – 32 százalékkal csökkenjenek a földgáz-, 10-10 százalékkal az áram- és távhőszámlák. A költségcsökkenés a felhasználók által az átlagfogyasztás mértékéig fizetendő árakra vonatkozna, tartalmazza a földgáz árát és az infrastruktúra-működtetés költségeit is. Ezzel egy átlagos fogyasztású családnak évente 42 ezer forinttal csökkennének a földgázköltségei, az olajárak további csökkenése esetén pedig törvénymódosítás nélkül is további mérséklést lehetne bevezetni – írja a 168 óra.

Az igencsak gázos ügyet nehezen viselte a MET ZRt., ezért személyiségi jogi pert indított a pécsi politikus ellen, amit két körben is elbukott a társaság. A perek viszont kiváló alkalmat teremtettek arra, hogy a bíróság előtt adjanak számot tudásukról a gázos cégek és a kormány képviselői a témában.