Megpróbálta felgyújtani a lakást, mert válni akart az asszony

2017. szeptember 20. 09:54 2017. szept. 20. 09:54

Jogerősen nyolc hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték azt a sásdi férfit, aki megpróbálta rágyújtani a lakást feleségére és gyerekére, mert a nő el akart tőle válni.

A Pécsi Járásbíróság 2017. szeptember 14. napján P. Cs. vádlottat közveszély okozás bűntette miatt nyolc hónap börtönre ítélte, melynek végrehajtását kettő évi próbaidőre felfüggesztette és elrendelte a vádlott pártfogó felügyeletét a szabadságvesztés büntetés felfüggesztésének próbaidejére.

A bíróság a vádlottat előzetes mentesítésben részesítette a büntetett előéletez fűződő joghátrányok alól.

A vádlott feleségével és gyermekeivel Sásdon, egy társasházban, egy a földszinten lévő lakásban él. A vádlott és a felesége közötti kapcsolat megromlott, ezért el akart válni a vádlottól, mely témáról több alkalommal próbált beszélgetni a férjével, azonban a vádlott ezen beszélgetések elől elzárkózott, illetve több alkalommal kijelentette, hogy amennyiben elválnak, akkor „Ha nekem nincsen lakásom, akkor nektek sem lesz!”.

A vádlott felesége 2016. július 6. napján az esti órákban ismét szóba hozta a válás témáját, amiről a vádlott hallani sem akart, egyre indulatosabb lett. A vádlott felesége – tekintettel férje feldúlt állapotára – őt magára hagyta a szobában, és a vádlottal közös gyermeküket elvitte a fürdőszobába fürdetni. A vádlott az idő alatt, amíg a felesége a gyermeküket fürdette, a szobában papírgalacsinokat készített, amiket behelyezett a gázkonvektor mögé, majd gázgyújtóval azokat meggyújtotta.

A vádlott felesége észlelte, hogy az ablak alatt, a gázkonvektor mögött valami ég és már a függöny is lángot fogott, ezért a szekrényből kivett egy farmernadrágot és azzal eloltotta a tüzet, férjét a szobában hagyta és a fia keresésére indult. Néhány perc múlva a vádlott felesége visszatért abba a szobába, ahol a vádlott megpróbálta a lakást felgyújtani, és azt tapasztalta, hogy ismét lángol a gázkonvektor mögé a vádlott által behelyezett papír, amit a farmernadrággal ismételten eloltott.

Időközben a gyermek átszaladt a szomszédba, ahol segítséget kért, ekkor a szomszédok értesítették a rendőrséget és a tűzoltókat, akik rövid időn belül a helyszínre érkeztek.

A kiérkezett rendőrjárőrök – tekintettel arra, hogy a vádlott zavartan viselkedett - mentőt kértek a helyszínre, akik a vádlottat kórházba szállították.

A vádlott által a lakás szobájában előidézett tűznek megvolt az esélye, hogy továbbterjedjen és a teljes épület lángba boruljon. Mindez csak a gyors emberi beavatkozás – a vádlott felesége magatartása – eredményeként nem következett be. Ennek során a lakóépületben tartózkodó személyek élete is veszélybe került. A tűzzel érintett lakásban hárman tartózkodtak a tűz keletkezésének idején, a társasházban 4 lakás található.

Az ítélet jogerős.