Tavaly év végén állami segítséggel faraghatott Pécs a hiányán

2017. szeptember 22. 08:24 2017. szept. 22. 08:24

Pécs nem fizet szolidaritási hozzájárulást az államnak, miután az tavaly decemberben átvette az iskolafenntartást. Ezzel másfél milliárd szabadult fel a költségvetésben - pont ennyit kért az államtól "segélyként" a városvezetés 2016-ban. A nagy kérdés: már akkor is többmilliárdos volt a hiány, vagy nem?

Izgalmas részleteket árult el Hoppál Péter kulturális államtitkár a Pécsi Újság.hu-nak adott interjúban Pécs dolgairól.

Az első ilyen, hogy az önkormányzati cégeknél dolgozók kapnak fizetést - ez mindenképpen dicséretes, elég nagy arcvesztés lenne belőle, ha totálisan bedőlnének a cégek.

A másik izgalmas kijelentést mintegy mellékesként jegyezte meg a kulturális államtitkár.

Ennek a városnak már rég csődbe kellett volna mennie, mégsem ment, jelentős részben a mostani kormány által nyújtott segítség miatt. Nemcsak az örökölt adósságok rendezésére, a Zsolnay Negyed és Kodály Központ finanszírozására vagy például a Magasház lebontásához nyújtott támogatásokra gondolok, hanem sok egyéb ügyre is. Kevéssé ismert például, hogy az iskolák állami fenntartásba vétele után az önkormányzatok jelentős részének hozzájárulást kell fizetniük a működtetésükhöz. Nos, Pécs esetében ez az összeg nulla forint.

Az utolsó két mondatra hívnánk fel a figyelmet.

Az köztudott volt, hogy az állam tavaly decemberben átvette az iskolák fenntartását az önkormányzatoktól, erről a Pécsi STOP is megemlékezett, több cikkben is.

Akkor még nem lehetett tudni, hogy mennyi lesz a szolidaritási hozzájárulási adó, még a tervet kiagyaló Nemzetgazdasági Minisztériumban sem volt halvány lila segédfogalmuk az összegről.

Ami igazán érdekessé teszi a dolgot, az az, hogy tavaly év végén akart egy nagyot önhikizni a pécsi önkormányzat, ám a kért 1,48 milliárd forint helyett egy laza beintést és mindösszesen 86 milliót kapott a Belügyminisztériumtól. Ám a városvezetés akkor nem esett kétségbe - vagy legalábbis ügyesen hallgatott róla -, ugyanis az iskolafenntartás állami átvételével felszabadult 1,5 milliárd forintnyi forrás.

Fölmerül a kérdés: mi lett ezzel a pénzzel?

Valószínűsíthetően ebből rakták helyre a tavaly év végén azt a hiányt, amire az 1,48 milliárdos önhiki-t akarták fordítani. Újabb kérdés: 2016 végén csak másfél milliárdos hiánya volt az önkormányzatnak, vagy esetleg több? Ha több, mennyivel több?

Ezek azok a kérdések, melyekre válasszal még mindig nem állt elő a fideszes városvezetés. De helyette lett két bizottság is, az egyik a hiány kialakulásának okait fogja vizsgálni. Mivel ennek a bizottságnak a vezetője Hoppál Péter, borítékolható, hogy nem fog pártatlan eredmény születni - elég csak megnézni az elmúlt napokban adott interjúkat, ahol kórusban zúgott az elmúltnyolcév meg a szocizás.

Egyébként a szocialista városvezetés idején pont az intézményrendszer fönntartása miatt keletkezett folyamatosan a hiány, mivel az akkori kormány ugyan folyamatosan emelte a közalkalmazottak bérét, csak erre az önkormányzatoknak nem adott megfelelő forrást. Erről Tóth Bertalan szocialista országgyűlési képviselő, az MSZP frakcióvezetője beszélt nemrég egy sajtótájékoztatón.

Az is nagy kérdés, hogy ki és hogyan sírta ki a szolidaritási hozzájárulási adó fizetésének elfelejtését a Nemzetgazdasági Minisztériumnál - és hogy ezért mit kérhettek vajon cserébe?

Mert azt egy pillanatig se higgyük, hogy a kormány nem fog amolyan egyszeri Virág elvtársként kérni valamit Pécstől - erről még Hoppál Péter is megemlékezett a szerdai interjújában, mondván, a 2014-es adósságátvállalás után nem lesz "ingyen pénz".