Változhat a bírságolás rendje, jöhet a közigazgatási óvadék

2017. szeptember 23. 14:21 2017. szept. 23. 14:21

A parlament előtt a közlekedési bírságok rendszerének átírását taglaló rendelettervezet. Ha elfogadják, jöhet a közigazgatási óvadék: ezzel egy évre elveszik az ember pénzét, de ha az egy év alatt nem követ el újabb közlekedési kihágást, akkor visszakapja.

Belepiszkál a kormány a közigazgatási szabálysértési szankciók rendszerébe, az erről szóló rendelettervezet most van a parlament előtt, és a kormány honlapjára is felkerült.

A Napi.hu cikke szerint a törvénytervezetben a szankcionálás öt fokozatot kapott, a fokozatosság elvét szem előtt tartva: figyelmeztetés, közigazgatási óvadék, büntetés, eltiltás, elkobzás.

Az első a figyelmeztetés, egy kisebb súlyú közlekedési szabálysértés után csak "dorgálást" kap az ember, de büntetés nincs. Viszont egy évig ilyenkor nem árt figyelni, ám ha újabb szabálysértés nélkül kihúzzuk az egy évet, akkor újra a kezdőkörbe kerülünk a szankcionálást tekintve.

Ha azonban a figyelmeztetés utáni egy év alatt újabb szabálysértést követ el az illető, akkor jön a közigazgatási óvadék. Ennél a szankcionálásnál a lényeg az, hogy az ember befizet valamennyi pénzösszeget, ám ha a szabálysértést követő egy évben nem követ el újabb szabálysértést, akkor az egy év leteltével visszakapja a befizetett összeget.

A harmadik fokozat a büntetés, utána jön az eltiltás és az elkobzás.

A cikk szerint az "életet és testi épséget veszélyeztető súlyos közúti szabálysértéseknél viszont azonnal fizetni kell (a hatóságnak nincs mérlegelési jogköre), tehát elmarad az első két, enyhébb szankció. Ezeket határozza meg a rendelettervezet."

A fentebb említett közúti szabálysértések a Napi.hu szerint a következők:

  • a gyorshajtás,
  • a be nem kötött biztonsági öv,
  • a piros jelzésen való áthajtás,
  • a vasúti átjárón való áthaladás szabályainak a megsértése,
  • az ittas vezetés,
  • a behajtani tilos zónába való behajtás,
  • a kötelező haladási irány semmibe vétele,
  • valamint az autópályán a leállósáv jogosulatlan használata.