Még az idén nekiállhatnak a komlói börtön építésének

2017. szeptember 25. 13:51 2017. szept. 25. 13:51

Eredményes volt a megismételt közbeszerzés, 2019-re elkészülhetnek az új börtönök, melyek közül az egyik Komlón fogadná a szabadságvesztésre ítélteket. Az első kapavágásokat már idén megejthetik.

Eredményes volt a Büntetés-végre­hajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) által nyolc új börtön építésére kiírt meg­ismételt közbeszerzés, ezért akár már 2019-re elkészülhetnek az új intézetek - írta az MTI a Magyar Nemzetre hivatkozva hétfőn.

Eszerint a Békésen, Csengeren, Hevesen, Kemecsén, Komádiban, Komlón, Kunmadarason és Ózdon épülő börtönök esetében azért kellett megismételni a közbeszerzést, mert túl drága (egyenként 3,9 milliárdos) ajánlatok érkeztek. A második kör már sikeres volt, és amennyiben sikeresek lesznek a tárgyalások a pályázókkal, az első kapavágásokat még 2017-ben megejthetik.

A komlói kóter a tervek szerint 500 férőhelyes lesz, az első 53 dolgozó képzése még idén januárban indult meg. Polics József, a város polgármestere anno elmondta, a feltételeknek megfelelő jelentkezők legkevesebb havi bruttó 220 ezer forintos kezdő fizetéssel, évi 200 ezer forint értékű cafeteriával, lakhatási, utazási, szociális támogatással, kedvezményes üdülési és mobiltelefon-használati lehetőséggel számolhatnak.

Komlón véleménynyilvánító szavazást tartottak a börtönről még 2015-ben, mivel nem mindenki fogadta tárt karokkal az ötletet. Tizenegyezer szavazólapot osztottak ki a háztartásoknak, ezek közül hatezret juttattak vissza az önkormányzatnak. A projektet végül a voksolók 73 százaléka - durván 4400 fő - támogatta, 1600-an voltak ellene.